Na hlavný obsah

A közeli jövőben újra előkerülhet a szájmaszk

A COVID-19 ellen az oltás, a szájmaszk és a reszpirátor viselése védhet, ha tehetjük, tartózkodjunk inkább a szabadban, szellőztessünk gyakran, és rendszeresen, alaposan mossunk kezet – emlékeztet a Közegészségügyi Hivatal a fertőzöttek növekvő számával összefüggésben.

A közeli jövőben újra előkerülhet a szájmaszk

A szakemberek azt is ajánlják, hogy mindenki fontolja meg, részt vesz-e tömegrendezvényeken, és óvatosságra intenek a nyaralás alatt is. „Ha egy beoltott személy találkozik a SARS-CoV-2 koronavírussal, az immunrendszere felismeri, és képes felvenni vele a harcot“ – mondta Ján Mikas országos tiszti főorvos.

“Ha nem lehetséges biztonságos távolságot tartani a többi embertől, javasoljuk a megfelelően felhelyezett FFP2-es szájmaszk vagy legalább az eldobható sebészeti maszk viselését“ – tette hozzá. Az országos tiszti főorvos szerint legalább 40-60 másodpercig tartó, gyakori és alapos kézmosás és alkoholos kézfertőtlenítő használata szintén csökkentheti a megfertőződés kockázatát. „Mosatlan kézzel ne érintsük meg az arcunkat. A vírus a szemen, az orron vagy a szájon át juthat be a szervezetbe“ – figyelmeztetett Ján Mikas.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban