Na hlavný obsah

Ideiglenes vám- és áfamentességet tett lehetővé az Európai Bizottság az Ukrajnába érkező segélyekre

Az unión kívüli országokból behozott segélyszállítmányokra vonatkozik ez az intézkedés.

Ideiglenes vám- és áfamentességet tett lehetővé az Európai Bizottság az Ukrajnába érkező segélyekre
Ukrajnai menekültek számára összeállított humanitárius segélycsomag. Foto: TASR/Roman Hanc

Az Európai Bizottság lehetővé tette a tagállamok számára, hogy ideiglenesen eltekintsenek az unión kívüli országokból behozott, az ukrán állampolgároknak szánt létfontosságú felszerelések után fizetendő vámtól és áfától – jelentette be az Európai Bizottság.

A vám- és áfamentesség a kórházak, a kormányzati szervek, a regionális kormányok, a települési önkormányzatok, valamint a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott jótékonysági szervezetek által importált valamennyi árura vonatkozik.

A közlemény szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően, becslések szerint, több, mint 14 millió ember, azaz Ukrajna lakosságának 30 százaléka kényszerült lakóhelye elhagyására, közülük több, mint 6 millió ukrán állampolgár érkezett az Európai Unióba.

Ez pedig rendkívüli nyomást jelent a tagállamoknak, hiszen humanitárius segítséget kell nyújtaniuk a háború elől menekülők tömegei számára. Az intézkedés február 24-től visszamenőleges hatállyal alkalmazható, és egészen december 31-ig marad érvényben.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban