Na hlavný obsah

Holtpont felé tart az orosz-ukrán háború

Több külföldi elemzés szerint is kimerülőben a szembenálló felek, az ukrán védelem kész elmenni a falig is, mindeközben az orosz erők is mind nagyobb ütemben emésztik fel tartalékaikat, több forrás szerint is az döntőek lehetnek az elkövetkező hét hadieseményei.

Holtpont felé tart az orosz-ukrán háború
Foto: TASR

Az orosz fél felülemelkedve a kezdeti káoszon, az áprilisi manőverek során Kijev aló visszavonulva és a harcok súlypontját áttéve keletre, látszólag sikeresen rendezte sorait, ennek ellenére bár mostanáig offenzívában van az ukrán védelmet nem képes maga alá gyűrnie.

Az orosz légierő a tervezettnél komolyabb veszteségeket szenvedett a háborúban és bár a februári offenzívát a klasszikus módon a fontosabb radarrendszerek elpusztításával kezdték, nagyon hamar kiderült, hogy az orosz felderítés messze nem végzett olyan pontos munkát. Az ukránok máig megtartották mobil légvédelmük jelentős részét, ami pedig gátolja az oroszokat abban, hogy megfelelő légi támogatást nyújtsanak a földi egységeknek.

Ami viszont a legbeszédesebb, hogy morál terén mindkét fél komoly problémákkal küzd. Az ukrán hadseregen komoly dezertálási hullám söpör végig, míg az orosz hadseregre a mind gyakoribb parancsmegtagadási esetek jellemzőek.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban