Na hlavný obsah

Szoros eredményt hozott a francia parlamenti választás első fordulója

Rekordalacsony részvételt mértek a francia parlamenti választások első fordulójában

Szoros eredményt hozott a francia parlamenti választás első fordulója
Foto: TASR

Rekordalacsony részvétel mellett Emmanuel Macron államfő és centrista szövetségesei Együtt! elnevezésű koalíciója a szavazatok 25,75század százalékával az élen végzett a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában. Ez annyit jelent, hogy a centrista koalíció alig 21 ezer vokssal előzte meg a a szélsőbaloldali Új Ökológiai és Szociális Népszövetséget – derül ki a francia belügyminisztérium által hétfőn közzétett hivatalos végeredményből.

A mintegy 48 millió francia állampolgár közül 23 millióan járultak az urnákhoz, ami 47 százalékos részvételi arányt mutat. Az csak a második fordulót követően válik nyilvánvalóvá, hogy az elnöki koalíció meg tudja-e tartani az abszolút többségét a parlament alsóházában. Hiszen ettől is függ, hogy Emmanuel Macron államfő szabadon végre tudja-e hajtani a programját, vagy relatív többség mellett alkalmi szövetségesekre is szüksége lesz a kormányzáshoz.

Macron centrista szövetségének minden esélye megvan arra, hogy a jövő vasárnapi második fordulót követően is a legerősebb parlamenti frakció maradjon. A német DPA értesülései nem kizárt, hogy többséget szerezzenek a nemzetgyűlésben, a francia AFP hírügynökség azonban már nem ennyire optimista.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban