Na hlavný obsah

Áll a bál a kormánykoalícióban

A családtámogatási csomag lehet az utolsó döfés a koalíció számára. Az államfő vétózott, így továbbra is terítéken marad a téma.

Áll a bál a kormánykoalícióban
Foto: TASR

Megvétózza az ún. „inflációellenes” vagy más néven a családtámogatási csomagot Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Az államfő kifogásolja a törvény gyorsított eljárásban való elfogadását, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul abban az esetben, ha a parlament megtöri az elnöki vétót.

Ugyanakkor érvényben hagyja a családtámogatási csomag mindazon részeit, amelyek július 1-től lépnek életbe. Ezek az intézkedések közvetlenül és gyorsan támogatják a rászorulókat.

A pénzügyminiszter, Igor Matovič élesen bírálta az államfőt, hogy élt a vétózási jogával. Az OĽaNO elnöke szerint Čaputová „családellenes“ koalíció oldalát támogatja, és sérelmezi, hogy nem érvelhetett a legfőbb közjogi méltóságnak

Matovič emellett továbbra is permanens konfliktusban áll Richard Sulíkkal (SaS) gazdasági miniszterrel, aminek a legszembetűnőbb jele az elmúlt napokban az a mozzanat volt, hogy a pedagógus szakszervezetekkel való külön tárgyalásakon is a koalíción belüli ellenfelét szidta.

Sulík ellen valóságos hadjárat indult a szlovákiai politikai szintéren az orosz kőolajra kivetett szankciókról szóló tárgyalásokan való részvétele miatt. Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője mellett már Smer-SD is kezdeményezi a gazdasági miniszter leváltását. Sulík eltávolítása a kormánykoalíció bukását jelentheti, így a politikai káosz tovább fokozódhat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban