Na hlavný obsah

A belső migráció hatásai a kárpátaljai magyarságra

A Putyin „különleges katonai művelete” által keltett 2022-es ukrajnai népvándorlás Kárpátalján is megváltoztathatja az etnikai arányokat és veszélybe sodorja az ottani magyar kissebség jövőjét.

A belső migráció hatásai a kárpátaljai magyarságra

Nemrég az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat keretében működő Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete, annak is a Kárpátaljával és Ukrajnával foglalkozó kutatócsoportja rendezett konferenciát az orosz-ukrán háború kárpátaljai kisebbségre tett hatásairól.

A kárpátaljai magyarok számát egy 2017-es kutatás hozzávetőlegesen 130 ezresre becsülte, az elmúlt években eddig is történt ugyan elvándorlás, de ezt ezidáig néhány százasra becsülték. A fogyást elsődleges okát az elvándorlásban találták. A kárpátaljai magyarok fő célországai Magyarország után Csehország volt.

A 2014-es forradalom, majd a politikai bizonytalanság és az orosz agresszió jelentősen felgyorsította ezt az elvándorlást. 2022-ben azonban valóban tömeges elvándorlás indult meg. Az elemzések szerint egyes kárpátaljai járások lakosságának fele, harmada költözhetett el.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban