Na hlavný obsah

Aggasztóan nőtt a kivégzések és halálbüntetések száma a világon

Aggasztóan nőtt a kivégzések és halálbüntetések száma a világon, írja az Amnesty International éves jelentése.

Aggasztóan nőtt a kivégzések és halálbüntetések száma a világon
Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára Foto: TASR

A szervezet szerint a növekedés annak is köszönhető, hogy legtöbb országban már visszaálltak a koronavírus járványt megelőző állapotok és a bíróságok újra munkába álltak. A jelentés szerint Iránban és Szaúd-Arábiában soha nem látott számú embert végeztek ki

„Irán és Szaúd-Arábia tavaly ismét nagy erővel vetette bele magát a kivégzésekbe, semmibe véve a nemzetközi jog szabályait. Ez a trend sajnos folytatódott 2022 első hónapjaiban is.” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztott bírósági eljárások folytatódtak a világ számos országában, és legalább 2052 embert ítéltek halálra 56 országban, ami közel 40%-os növekedés 2020-hoz képest.

A jövőt tekintve sajnos valószínű, hogy ez a trend 2022-ben sem fog csökkenő tendenciát mutatni. Nemrég ugyanis Aljakszandr Lukasenka aláírta azt az új törvényt, melynek értelmében terrorizmuskísérlet vádjával bármelyik ellenzéki politikust halálbüntetésre lehet ítélni Fehéroroszországban.

De a fegyverüket letevő Azovsztal acélgyár egykori védőit is halálbüntetés fenyegetheti. Az orosz hatóságok ugyanis legtöbbjüket háborús bűnösnek, terroristának tekinti.

Oroszországban 2009-ben eltörölték ugyan a halálbüntetést, de a februárban kirobbant háborút követően az Európai Tanács Miniszteri Bizottsága felfüggesztette az Orosz Föderáció tagságát a Miniszteri Bizottságban és a Parlementi Közgyűlésben. Erre reagálva Dmitrij Medvegyev belengette a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban