Na hlavný obsah

Megoldódni látszódik Szlovákia gázellátása

A koronavírus járvány jelentőségének csökkenése nagyban köszönhető annak az energetikai válságnak, amit az orosz-ukrán háború és az azt megelőző külpolitikai izmozás váltott ki.

Megoldódni látszódik Szlovákia gázellátása
Foto: TASR

A honatyák így 2022-ben sem dőlhettek hátra, sőt az energiahordozók kérdése mélyebben és szerteágazóan érintik a gazdaságot, ahogy a közvetlenül a lakosságot is.

A kőolajbeszerzés körüli problémákat nagyban bonyolítja az EU szankciós politikája, amihez így vagy úgy de hozzá kell igazítani a Szlovák energiahordozó beszerzést is. Ezért is fontos, hogy szerdán nem tudott megegyezni az SaS és az OĽaNO az orosz kőolajra kivetendő különadóról, a döntés késik, leghamarabb erről a június 14-én kezdődő ülésen fog szavazni a parlament.

Pozitívabb hírek érkeztek viszont a gázellátás terén. Néhány napon belül ugyanis jelentősen csökken az orosz gáztól való függőségünk. Szlovákia júniustól megkezdi a gáz nagy tételben történő vásárlását az észak-európai termelőktől. Az SPP diverzifikációs szerződést kötött a norvég gáz vásárlására egy északi-tengeri termelőtől.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban