Na hlavný obsah

Hogyan zajlik a 75. cannes-i filmfesztivál?

A cannes-i fesztivál nem csupán a mozgókép ünnepe, a nagy múltú művészeti eseményt is áthatja a szomszédunkban zajló háború, az orosz-ukrán konfliktus.

Hogyan zajlik a 75. cannes-i filmfesztivál?
Foto: TASR/AP/Petros Giannakouris

Az idén 75. alkalommal rendezték meg a francia Riviérián, Cannes városában a filmvilág egyik legfontosabb seregszemléjét. A fesztiváltól nem idegen, hogy aktuális témákat feszegessen így valamilyen formában mindig van jelzés arra, hogy Ukrajnában háború zajlik. A megnyitón beszédet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, az alkotók pedig folyamatosan figyelmeztetik a filmbemutatókon tartott beszédekben, hogy mennyire privilegizált pozícióban vannak a fesztivált résztvevői.

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy melyik film fogja elvinni a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát, de kisebb magyar sikerekről már belehet számolni. Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve, a Marad az űr nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat. Szelestey Bianka Hajszálrepedés című diplomafilmjét is beválogatták a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató, La Cinef elnevezésű programjába.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban