Na hlavný obsah

Holt folyók sorsa – petíciók a Sajó megmentéséért

Úgy tűnik, amit Gömörben már régen, Brüsszelben a héten vettek észre, azt Pozsonyban mintha teljeségében nem akarnák látni.

Holt folyók sorsa – petíciók a Sajó megmentéséért
Ökológiai katasztrófa a Sajón Foto: TASR

Környezetvédelmi szempontból, ami az elmúlt időszakban a Sajóval történtek aza legjobb példa arra, milyen távol is van kormány az ország egyes pontjaitól, fizikailag, de érzelmileg is.

A Sajó az utolsó, ichtioloógiai megfigyelések szerint gyakorlatilag halott a szlovákiai szakaszon. Erre a felmérésre még május 13-án került sor, eredményeit a szennyeződésről elsőként beszámoló Varga Viktor tette közzé.

A környezetvédelmi minisztérium 200 ezer eurót különített el a szennyeződés megállítására még a hónap elején, és a kormány is hozott határozatot ezzel kapcsolatban.

Mindezek ellenére a folyót tovább szennyeződik, ez a folyamat pedig, ami egyébként nem ál meg a szlovák-magyar határon, további károkat okoz, például az a régió ivóvizében is.

A kormány hosszantartó tétlensége arra ösztönözte a helyi aktivistákat, hogy petícióval hívják fel a figyelmet a Sajó és a folyót övező élővilág pusztulására, amit bárki online aláríhat.

Magyarországi oldalról a Momentum Mozgalom is aláírásgyűjtést indított a folyó megmentéséért. A petícióban arra szólítják fel a magyar kormányt, hogy „minden rendelkezésre álló eszközzel kényszerítse ki a helyzet megoldását” a szlovák kormánytól.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban