Na hlavný obsah

Szinte már tarthatatlan a vadak által okozott károk mértéke

Ezek a károk tavaly elérték a 26 millió eurót, az elmúlt négy évben pedig 72 millió euróra tehető. Erről a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) képviselői tájékoztattak csütörtökön.

Szinte már tarthatatlan a vadak által okozott károk mértéke
Foto: TASR

Miroslav Štefček a kamara alelnöke szerint viszont ennél is súlyosabb a helyzet. Ezek elemzésekor ugyanis csak azokat az eseteket vették számításba, amelyekről a tagok beszámoltak. A mezőgazdasági területek közül csaknem 87 ezer hektáron keletkeztek károk.

A túlszaporodott vadállomány a Lévai, a Nagykürtösi, a Nyitrai, a Szenicei járásban és Pozsony környékén okozta a legnagyobb károkat. A veteményeken kívül a kukoricát, a búzát és a repcét tizedelték meg leginkább a vadak, de a szőlősökben, a gyümölcsösökben és zöldségesekben megjelentek.

A gazdálkodók szerint a helyzet már tarthatatlan, és sürgős intézkedésre van szükség.

A túlszaporodott vadak mindezek mellett a közlekedésre is nagy veszélyt jelentenek, a Nyitrai járásban heti, napi szinten történnek balesetek, amiket az úttestre tévedő vaddisznók, őzek, nyulak okoznak. Az autósok tehetetlenül, csak tudomásul tudják venni a helyzetet.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban