Na hlavný obsah

Helyhatósági és helyi parlamenti választások is voltak csütörtökön az Egyesült Királyságban

A figyelem középpontjában leginkább a konzervatívok teljesítménye, illetve a legnagyobb britellenes észak-írországi katolikus párt álltak.

Helyhatósági és helyi parlamenti választások is voltak csütörtökön az Egyesült Királyságban

A szavazatokat még számlálják, de megeshet, hogy a Sinn Féin többségbe kerül a belfasti parlamentben. Ezzel a legnagyobb protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) elveszítheti vezető szerepét, ezért is igyekezett a választásokat az úgynevezett északír protokoll elleni népszavazássá átkeretezni.

A protokoll miatt ugyanis továbbra is feszültség van az Európai Unió és az Egyesült Királyság között: az Európai Bizottság alelnöke és a brit külügyminiszter legközelebb január 24-én találkoznak, hogy megpróbáljanak közelebb jutni a megegyezéshez.

A Konzervatív Párt türelmét alaposan próbára teszi a választás, hiszen népszerűségüket alaposan kikezdte a közkeletűen partygate-nek nevezett botrány. Az év elején kiderült, hogy a kormányfő hivatalában a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt szigorú korlátozások idején több kerti partit, társasági összejövetelt is tartottak Johnson részvételével.

Az ellenzék a botrány kipattanása óta folyamatosan Johnson lemondását követeli. A Konzervatív Párt szabályzata szerint viszont a miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazás kezdeményezéséhez legalább a frakciótagság 15 százaléka szükséges, hogy a tory frakció illetékes bizottsága elrendelje a voksolást.

A folyamat azonban titkos, és hivatalosan csak akkor derül ki, hogy a kezdeményezés sikerrel járt-e, ha összegyűlik a szavazás elrendeléséhez minimálisan szükséges számú levél. Számos tory frakciótag a párt csütörtöki választási szereplésétől teszi függővé, hogy csatlakozik-e a bizalmi szavazást kezdeményező konzervatív képviselőkhöz.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban