Na hlavný obsah

Kassán járt Németország államfője

Frank-Walter Steinmeier 8 hónapon belül másodszor látogatatta meg Szlovákiát. Zuzana Čaputová kassai munkahete miatt több politikus is meglátogatta a Hernád parti várost az elmúlt napokban.

Kassán járt Németország államfője
Frank-Walter Steinmeier (jobb oldalon) és Zuzana Čaputová (bal oldalon) Kassa belvárosában tett sétájuk során, 2022. április 27-én. Foto: TASR/František Iván

Zuzana Čaputová köztársasági elnök ezen a héten Szlovákia második legnagyobb városában látja el elnöki teendőit, ahol van egy kihelyezett elnöki irodája. A héten több politikus is meglátogatta a keleti régiót, egyfajta „diplomáciai nagyüzem“ tapasztalható Kassa környékén a héten

A legnagyobb figyelmet a német államfő látogatása szolgáltatta. Frank-Walter Steinmeier látogatásának az oka Ukrajna orosz lerohanása. A szlovák kollegájával tartott közös sajtótájékoztatónó mindkét államfő megerősítette, hogy az általuk vezetett országoknak azonos az álláspontja az Ukrajnának nyújtott segítség kérdésében, és az Európai Uniónak és a NATO-nak is egységet kell mutatnia ebben a konfliktusban.

A két politikus később a kassai dohánygyár területén kialakított Tabačka kulturális központban találkozott a szlovákiai civil szféra néhány képviselőjével. Olyan civil szervezetek képviseltették magukat a találkozón, akik az elejétől segítettek az Ukrajnából érkezett menekülteken. Találkozón a résztvevők elmondták, hogy mik a tapasztalataik, és hogy mire lenne szükségük, hogy a jövőben is tudják végezni a humanitárius tevékenységüket. A köztársasági elnökök pedig megköszönték a háború elől menekültek számára nyújtott segítséget.

A kassai megbeszéléseket követően a szliacsi repülőtéren tettek látogatást, ahol a német államfő találkozott azokkal a német katonákkal, akik a NATO keleti szárnya védelmének megerősítése keretében teljesítenek ott szolgálatot.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban