Na hlavný obsah

Hogyan érintheti Szlovákiát az orosz gázcsap elzárása?

Szlovákia rendkívüli módon függ az orosz szállításoktól, onnan érkezik a hazai szükséglet mintegy 85%-a, miközben az uniós átlag 38% környékén mozog.

Hogyan érintheti Szlovákiát az orosz gázcsap elzárása?

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő szerdán közölte, Pozsony továbbra is euróban egyenlíti ki a számlát, nem hajlandó Vlagyimir Putyin orosz elnök nyomására rubelre váltani. Pozsonynak egyébként május második felében kell kiegyenlíteni Moszkva felé az energiaszámlát.

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerint Szlovákia minden lehetséges lépést megtesz azért, hogy az ország a lehető leghamarabb függetlenné váljon az Oroszországból érkező földgáz- és kőolajimporttól, de ez nem megy egyik napról a másikra.

Az ország éves gázfogyasztása mintegy 5,5 milliárd köbméter, ennek csupán 2 százalékát fedezzük hazai forrásból. Amennyiben Oroszország elzárná a gázcsapot az komoly anyagi veszteséget jelentene Szlovákia számára, mivel a tranzitdíjakból, az adókból éves szinten mintegy 300 millió euró folyik be.

Jövőre akár 80-100 százalékkal is drágulhat a földgáz lakossági ára, ebből az is következik, hogy a hőszolgáltatás ára is nőhet, akár 40-50 százalékkal.

Ennek kapcsán Richard Sulík gazdasági miniszter tegnap felvetette, megeshet, hogy drasztikus árugrás esetén a földgáz ÁFA-kulcsát átmenetileg nullára mérsékelhetik. A parlament gazdasági bizottsága csütörtökön rendkívüli ülésen foglalkozik a kérdéssel.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban