Na hlavný obsah

Csőre töltve a gázfegyver

Moszkva szerdától nem szállít gázt a lengyeleknek és a bolgároknak. Elindult a jogállamisági eljárás a magyar kormány ellen

Csőre töltve a gázfegyver
Foto: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko

Szerdán az oroszok bejelentették, se a lengyeleknek, se a bolgároknak nem szállítanak földgázt, mivel nem rubelben fizetnének érte, ahogyan Moszkva kéri. A Kreml szóvivője kijelentette, hogy más uniós országok gázellátását is elvághatják, ha nem teljesítik a fizetéssel kapcsolatos követelményüket. Az orosz valutával való fizetés komoly dillemát jelent az energiakereskedőnek, mivel így megsértenék a háborús agresszorral szemben hozott uniós szankciókat. A Gazpromnak való utalást így egy bonyulult rendszeren keresztül intézik, az orosz földgázkitermelő bankján keresztül. Azonban így is közvetve pénzelik az agresszort, közel napi egymilliárd euróval.

A szerdai nap másik fejleménye, hogy elindult az Európa Bizottság jogállamisági eljárása a magyar kormány ellen. Az eljárás a rendszerszintű korrupció miatt indították el. A bizottság közbeszerzési törvény reformját és a közbeszerzések jobb ellenőrzését követeli. Hosszú és bonyadalmas procedúra a feltételességi mechanizmus néven is ismert folyamat ami több hónapig is eltarthat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban