Na hlavný obsah

Belpolitikai hírösszefoglaló Szilvássy Józseffel

Robert Kaliňák letartóztatása, a volt miniszterelnök őrizetbe vétele miatti ügyészségi döntések és a kormány áremelkedéseket ellensúlyozó tervezett támogatása foglalkoztatta a hazai közéletet a múlt héten.

Belpolitikai hírösszefoglaló Szilvássy Józseffel

Őrizetbe vették múlt szerdán Robert Kaliňákot, akit a NAKA bűnszervezet alapításával és működtetésével gyanúsított meg Robert Ficoval együtt. Szombaton előzetes letartóztatásba került a volt belügyminiszter. Az ítélet nem jogerős, végső szót a Legfelsőbb Bíróság fogja kimondani. Az ellenzékben politizáló Robert Ficot védi a képviselői mentelmi joga, így paralament jóváhagyására van szükség a letartóztatására.

A parlament jóváhagyására azonban a főügyészész eljárására van szükség. Csütörtökön indítványota a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze Maroš Žilinka főügyésznél, hogy adja hozzájárulását a volt miniszterelnök őrizetbe vételéhez szükséges kérvény beadásához. A főügyész viszont kizárta Daniel Lipšic speciális ügyészt a Fico ügyével kapcsolatos döntéshozatalából, mivel kétségek merültek fel az elfogulatlanságával kapcsolatban. Ennek következtében Žilinka a speciális ügyész helyettesét hatalmazta fel, hogy kérje a parlament beleegyezését a volt miniszterelnök őrizetbe vételéhez.

Kormány bemutatta, hogy mi módon ellensúlyozná az áremelkedéseket a leginkább érintett megélhetési nehézségekkel küszködők számára. Az előzetes tervek szerint két év alatt 1,3 milliárd eurót szán a kormány az emberek megsegítésére. Egyszeri, 100 eurós összegű támogatást nyújtannának az anyagilag rászoruló családoknak, a nyugdíjasoknak és a fogyatékkal élőknek. A parlamentnek még jóvá kell hagynia ezt a tervezetet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban