Na hlavný obsah

Az ortodox húsvét idején se hagyott alább az oroszok ukrajnai agressziója

Második szakaszához ért a háború. Megindult az orosz csapatok kelet-ukrajnai offenzívája, a tárgyalások azonban elakadtak.

Az ortodox húsvét idején se hagyott alább az oroszok ukrajnai agressziója
Egy ukrán katona húsvéti süteményt és ikont tart a húsvéti áldási szertartás során Kijev mellett, 2022. április 23-án. Foto: TASR/AP/Efrem Lukatsky

A legfrisebb információk szerint Moszkva a háború második szakaszában a Donyec-medence mellett ellenőrzésük alá vennék Dél-Ukrajnát. A déli területek elfoglalása nagy falat lenne az eddig nagy veszteségeket szenvedő orosz csapatoknak, akik az információk szerint Kelet-Ukrajnában nem a terveknek megfelelően haladnak előre. Mariupolt még mindig nem tudta bevenni az ostromló orosz haderő, mivel az Azovsztal-acélgyárban meghúzódó várost védő csapatok még mindig nem adták meg magukat. Zelenszkij arra hívja fel a figyelmet, hogy az oroszok készülnek a Dnyeszter Menti oroszbarát szakadár terültek elfoglalására, így Moldova is áldozatául eshet az orosz agressziónak. A háborús felek közötti tárgyalások elakadtak, jelenleg azt várják, hogy a keleti fronton való orosz előrenyomulás milyen végeredménnyel zárul. Vasárnap Kijevbe látogatott az amerikai védelmi- és külügyminiszter akik biztosították Ukrajnát egy komolyabb haditámogatásról és bejelentették, hogy újranyitják a konzulátusokat a fővárosban. A fokozódó helyzet következtében egyre többször jön elő a közbeszédben az atomháború kérdése, a szakértők azonban nem látnak olyan politikai célt az oroszok részéről, hogy taktikai atomfegyvert vessenek be a konfliktusban annak érdekében, hogy az ukránok megadják magukat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban