Na hlavný obsah

Kotlebának minden bizonnyal távoznia kell a parlamentből

Az ĽSNS elnöke nem jogosult a végkielégítésre és képviselői asszisztens sem lehet.

Kotlebának minden bizonnyal távoznia kell a parlamentből
Na snímke poslanec NR SR Marian Kotleba (¼SNS) poèas 60. schôdze Národnej rady SR 16. marca 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Pavol Zachar

Ha egy parlamenti képviselőt szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen elítélnek, azon túl, hogy elveszíti mandátumát, nem jogosult végkielégítésre sem, továbbá nem lehet képviselői asszisztens – állítja Vincent Bujňák alkotmányjogász, a Komenský Egyetem oktatója.

„A parlamenti képviselők háromhavi végkielégítésre jogosultak a mandátumuk megszűnése után, ha legalább öt évig voltak képviselők. Ezt a jogosultságát azonban elveszíti az, akit szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt ítél el jogerősen a bíróság”

– mondta Bujňák.

Hozzátette, hogy az elítélt ezután képviselői asszisztens sem lehet, mivel a törvényi feltételek között a feddhetetlenség is szerepel. Bujňák jogi megítélése szerint Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke elveszítette a mandátumát. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis Kotlebát jogerősen hat hónap feltételes szabadságvesztésre ítélte, másfél évre felfüggesztve.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban