Na hlavný obsah

Az ukrajnai háború több évre szóló élelmezési válsággot idézett elő

A világ több évre szóló élelmezési válsággal néz szembe, mivel az ukrajnai háború megszakítja a mezőgazdasági termelést.

Az ukrajnai háború több évre szóló élelmezési válsággot idézett elő

A nyugati országok súlyos gazdasági szankciókat rendeltek el Oroszországgal és a vele szövetséges Fehéroroszországgal szemben a február 24-én megindított ukrajnai háború miatt, de a háború sújtotta Ukrajna mezőgazdasága is kiesett a nemzetközi élelmiszerláncból. Ennek a három résztvevőnek a kiesése, most globális élelmiszer és műtrágya előállítási válságot okozott.

Ennek hatása az európai országok mellett olyan nemzetek is érint, mint Egyiptom vagy Libanon. Ezek az országok is nagymértékben függenek az Ukrajnából és Oroszországból származó búzától és műtrágyától. A búza és a műtrágya árának emelkedését és azok várható hiányát az EU „élelmezési diplomáciával” kívánja kezelni mind a közel-keleti és az észak-afrikai, de a balkáni országokban is.

Franciaország, mint az EU legnagyobb mezőgazdasági termője a „Farm“ elnevezésű kezdeményezést pártolja. Ez a kezdeményezés tulajdonképpen egy globális élelmiszer-elosztási mechanizmust jelentene a szegényebb országok számára.

Az élelmiszer mellett továbbra is súlyos probléma a műtrágya árának növekedése, mivel az orosz-ukrán háború veszélybe sodorta a világ műtrágyaellátásának jelentős részét. Amint arra számítani lehetett a háború megemelte a földgáz árát is, amely a nitrogénműtrágya fő alapanyagát jelenti. Emiatt az európai műtrágya-előállítók csökkentették a termelésüket, a kereskedők pedig attól félnek, hogy az Oroszországgal – amely minden jelentős növénytápanyag olcsó beszállítója – szembeni szankciók megakaszthatják a globális kereskedelmet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban