Na hlavný obsah

Miért fontos Törökországnak, hogy a béke motorja legyen?

Isztambul lesz a helyszíne a ma kezdődő orosz-ukrán béketárgyalások újabb fordulójának.

Miért fontos Törökországnak, hogy a béke motorja legyen?

Két hét után először tárgyal közvetlenül egymással orosz, illetve ukrán delegáció a háborúról, ugyanakkor az előzetes várakozások alapján kevés esély van arra, hogy áttörés szülessen. Az ukrán delegációt Olekszij Rezsnyikov ukrán védelmi miniszter és Mihail Podoljak elnöki tanácsadó vezető.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter már előre megüzente, hogy Ukrajna nem hajlandó lemondani emberekről, területről vagy a szuverenitásáról. A külügyminiszter az ukrán közmédiában beszélt arról, hogy a tárgyalások minimumprogramját szerinte a humanitárius kérdések jelentik majd, míg a maximuma egy esetleges tűzszüneti megállapodás lehet.

Zelenszkij ukrán elnök korábban jelezte, hajlik arra, hogy tárgyaljon Ukrajna semlegességéről, de ezt népszavazásnak kéne megelőznie, illetve ki kéne addigra vonulnia az orosz katonáknak.

De miért fontos Törökországnak a NATO egyik fekete bárányának, aki korábban fegyvereket is vásárolt Oroszországtól, hogy a béke motorja legyen? És mi a helyzet azokkal a Kaukázusi államokkal, akik szintén rendelkeznek orosz szakadár ún. köztársaságokkal?

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban