Na hlavný obsah

Elég bátrak vagyunk-e, ha korrupció gyanújával találkozunk? Bízzuk a hivatalra!

A szeptemberben megalakult Társadalomellenes Tevékenységet Bejelentőket Védő Hivatalnál már több, mint 190 panasz van terítéken.

Elég bátrak vagyunk-e, ha korrupció gyanújával találkozunk? Bízzuk a hivatalra!
Foto: northfoto

Az ország lakosai hajlandóak jelenteni azokat a kétes praktikákat, amelyekkel munkavégzésük során találkoznak. Ez derül ki abból a közvélemény kutatásból, amit a Focus ügynökség készített 1700 minta alapján és amelyben a megkérdezettek 60 százaléka válaszolt igennel. A szeptemberben megalakult Társadalomellenes Tevékenységet Bejelentőket Védő Hivatalhoz  már 194 panasz érkezett, hatvannal már aktívan foglalkoznak, ebből 13 nagyon komoly. A hivatal elnöke Zuzana Lugošová szerint a korrupciónak 3 fő előfordulási területe van.

“Főként a közbeszerzések körüli machinációk a leggyakrabban előforduló probléma, majd az összeférhetetlenség, és a munka törvénykönyvének tömeges megsértése.”

– nyilatkozta Lugošová.

A harmadik szektor arra vonatkozóan, hogy létrejöhessen egy ilyen hivatal, már jó ideje igyekezett nyomást gyakorolni. Zuzana Petková az Állítsuk Meg a Korrupciót elnevezésű alapítvány munkatársa  úgy véli, hogy a hivatal számára jelenleg az a legfontosabb, hogy jó hírnevet sikerüljön szereznie.

“Mindez attól függ, hogy milyen eredményket lesz majd képes felmutatni a hivatal. Ez azt jelenti, hogy medializálni tudják-e majd a pozitív eseteket, hogy végig effektíven a bejelentők oldalán tudtak-e állni, azok nem vesztették el állásukat és dokumentumokkal alá tudják-e támasztani, hogy az adott korrupciós eset megoldódott.”

– vázolta Petková.

A Társadalomellenes Tevékenységet Bejelentőket Védő Hivatal egyik legnagyobb előnye az, hogy valóban képesk megvédeni azokat az embereket, akik felhívják a figyelmüket az esetekre attól, hogy emiatt elveszítsék munkahelyüket. A Társadalomellenes Tevékenységet Bejelentőket Védő Hivatal elnöke elmondta, ez úgy történik, hogy ha valaki bejelentést tesz gyanús esetről, vagy egyenesen a munkahelyén a felettesénél tesz jelentést, abban az esetben gyakran azzal kell szembesülnie, hogy felmondanak neki. Ők az ilyen felmondást hivatali hatalmuknál fogva képesek leállítani. A hivatal jelenleg egy olyan propagációs kampány beindításán dolgozik,  amelyben küldetését és feladatait még közelebb hozná a nyilvánossághoz.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban