Na hlavný obsah

Zelenszkij élesen bírálta az izraeli kormányt

A katonai konfliktus kezdete óta szól népéhez, a nemzetközi politikához és a világ nyilvánosságához, míg az orosz államfő csak az ország belsejéhez beszél.

Zelenszkij élesen bírálta az izraeli kormányt
Emberek gyűltek össze a tel-avivi Habima téren Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az izraeli Kneszetnek tartott virtuális beszédének közvetítése közben 2022. március 20-án. Foto: TASR/AP

A könnyelműség öl – fogalmazott Volodimir Zelenszkij az izraeli parlamentben. A hétvégén a kneszetben feltette a kérdést a képviselőknek, miért nem hajlandóak rakétaelhárító rendszert adni Ukrajnának és miért nem vezettek be szankciókat Oroszország ellen. 

“A számítások néha hibásak lehetnek. Játszhatják a közvetítő szerepét két ország között, de nem a jó és a rossz között”

– fogalmazott az ukrán elnök.

Szakértők megfigyelései alapján Volodimir Zelenszkij ügyesen változtat a kifejezésmódján attól függően, kihez szól. Michal Vašečka szociológus szerint határozott a fellépése és úgy öltözik, hogy látni lehessen, hogy országa háborúban áll. 

“Egyúttal a szolidaritásra és az emberiességre hivatkozik, és hangsúlyozza, hogy Ukrajna tulajdonképpen az egész civilizált Európáért küzd, kiemeli, hogy az ukrán normális európai nemzet, míg az, ami keletről érkezik, egyáltalán nem normális és európai”

– fogalmazott a szociológus.

A szakemberek és a sajtó képviselői is a propaganda csúcsának nevezték Vladimir Putyin hétvégi megszólalását a moszkvai Luzsnyiki Stadionban több tízezer orosz előtt. Drága olasz kabátban ismét kiemelte az orosz katonák szerepét az úgynevezett speciális katonai műveletben.

“A bajtársaikat saját testükkel védik a golyók elől, mint testvér a testvért, ilyen egységet már rég nem láttunk”

– mondta Putyin.

Michal Vašečka szociológus szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy noha Vladimir Putyin évek óta védi a sajtóban a jó hírét, az elmúlt hetekben nyílt és megosztó kommunikációt folytat, olyan kifejezéseket használ, amelyek leginkább a szélsőségesek szótárában szerepelnek, valamint a nyilvánvaló dolgokat másképp nevezi meg. 

“A háború egyszeriben nem háború, hanem speciális hadművelet, hasonlóan ahhoz, amikor Csehszlovákia megszállása nem megszállás volt, hanem internacionalista segítség”

– mondta a szociológus.

Alexander Duleba, a Szlovák Külpolitikai Társaság munkatársa úgy véli, Vladimir Putyin elszigetelt és csak az ország belseje felé tud kommunikálni. Fontos neki, hogy felkészítse a társadalmat arra, hogy a szankciók hatalmasak és azok is lesznek, hiszen emelkednek az árak. Minden igyekezettel azon van, hogy negatív képet fessen az ukránokról, hiszen Oroszország vesztésre áll az információs háborúban. 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban