Na hlavný obsah

Európi körúton Joe Biden

Joe Biden pénteken Legyelországba utazik, hogy megvitassa az Ukrajna elleni orosz invázióra adott nemzetközi választ, amely humanitárius és emberi jogi válságot robbantott ki.

Európi körúton Joe Biden
Foto: TASR/AP

Biden lengyelországi útjára egy nappal azután kerül sor, hogy Brüsszelben találkozott a NATO-szövetségesekkel, a G7-ek vezetőivel és az Európai Unió vezetőivel, hogy megvitassák az Ukrajna támogatására tett nemzetközi erőfeszítéseket az orosz invázió után. Több ezer amerikai katona tartózkodik lengyel területen, és több mint kétmillió ember menekült Ukrajnából Lengyelországba a háború február végi kitörése óta. Lengyelország tehát kulcsfontosságú szövetséges az ukrán válság megoldásában, és Lengyelországból érkezett a leghangosabb felhívás az észak-atlanti szövetséghez, hogy fontoljon meg határozott lépéseket az ukrajnai véres harcok megállítására.

Csütörtökön Biden részt vesz egy rendkívüli NATO-csúcson, valamint a G7-találkozón. Emellett csatlakozik az Európai Tanács tervezett csúcstalálkozójához, amelyen megvitatják az Oroszországot gazdasági költségekkel terhelő transzatlanti erőfeszítéseket, a humanitárius támogatásokat és foglalkoznak a konfliktussal kapcsolatos egyéb kihívásokkal. Vasárnap a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy Biden nem tervezi, hogy e heti európai útja során Ukrajnába látogat.

Kamala Harris amerikai alelnök az inváziót követően szintén elrepült Varsóba, ahol közölte: Lengyelországba szállítottak két amerikai Patriot-rakétaüteget. Az Andrzej Duda elnökkel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Harris kétségbevonhatatlannak nevezte az Egyesült Államok elkötelezettségét az észak-atlanti szövetség kollektív védelemről szóló cikke mellett. Ezt később az Ukrajnával szintén határos NATO-tag Romániában is megerősítette.

(CNN,AP)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban