Na hlavný obsah

A menekültválság és az ukrajnai háború már az állami költségvetést is érinti

A pénzügyminiszter azt állítja, hogy a jelenlegi és a jóváhagyott költségvetés sem nem lesz elég.

A menekültválság és az ukrajnai háború már az állami költségvetést is érinti
Foto: TASR

A koronavírus járvány már tavaly a kiadások drasztikus növelésére kényszerítette a pénzügyminisztert. Az eredeti tervekkel szemben, akkor ez több, mint három és fél milliárdos többlet kiadást jelentett, amit a parlament ugyan elfogadott, de a koalíción belül vitákat okozott és az SAS párt úgy döntött, hogy a szavazástól tartózkodnak. Az idén ugyanez a forgatókönyv látszik beteljesedni az állami költségvetés megnyitása kapcsán. A problémát most nem a koronavírus járvány, hanem az Orosz-Ukrán háború valamint a menekültek okozzák. A pénzügyminiszter beismeri, hogy amit idén tervezett elkölteni az nem lesz elég.

“Senki sem számolt egy ukrajnai háborúval, ehhez a jelenlegi költségvetés nem lesz elég.” – vélekedett Igor Matovic, ugyanakkor még nem pontosította milyen mértékű változtatást tervez végrehajtani a költségvetésen, nem akarja elsietni. Más szavakkal a parlamentnek a komplett tervezetet akarja elküldeni. Jelenleg az állam működőképes és a kialakult helyzet egyelőre nem kényszerít minket elhamarkodott döntések meghozatalára a parlament pénzügyi bizottságának SAS-es vezetője Marian Vyskupič szerint. Elismeri, hogy a költségvetés módosítására újra szükség lesz, de szerinte erre leghamarabb a nyári hónapok elején kerülhet majd sor, mert addigra már megszületik több prognózis is, többek között a kulcsfontosságú adó-előrejelzés.

“Nem látok okot arra, hogy egy alapvetően magas deficitbe kerüljünk, mint tavaly. Meg kell figyelni, hogyan alakulnak a bevételek.”

– vélekedik Vyskupič.

Az ellenzék már jó ideje a kormány szemére veti, hogy olyan magas adósságot halmoztak fel, amely a bruttó hazai termék 60 százalékos határát súrolja. Ugyanakkor a SMER alelnöke Richard Takáč szerint a koalíció a mai napig nem gondoskodott az ország lakosairól, akiket a magas infláció érint roppant érzékenyen.

 „A pénzügyminiszter bele tud nyúlni a költségvetésbe, ha a pandémiáról van szó, vagy ha Ukrajnát akarja fegyverekkel segíteni, de nem tud belenyúlni abban az esetben, ha az ország lakosainak lenne rá szükségük az egyre növekvő élelmiszerárak miatt.“

– nyilatkozta Takáč.

Éppen ezért, ha az állam bevételei tovább fognak növekedni, ahogy ez most a 2022-es év elején látszik, akkor az embereknek vissza kell adni ezt a pénzt vélekedik Marian Vyskupič. Ez több módon is lehetséges, az áfa csökkentéstől az adómentességi minimum emeléséig.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban