Na hlavný obsah

Második olvasatba utalta a plénum a lex Ukrajnát

Az ún. lex Ukrajnát a törvényhozás gyorsított eljárásban tárgyalja - a plénum pénteki ülésén második olvasatba utalta a javaslat-csomagot.

Második olvasatba utalta a plénum a lex Ukrajnát
Foto: SITA

A menekültek elszállásolására fordított anyagi támogatás összességében havonota legfeljebb 500-tól 1250 euróig terjedhetne a biztosított helyiségek számától függően.A hozzájárulást a biztosított éjszakák száma alapján határoznák meg – az összeg mértékét kormányrendelet szabályozná.

A családok az önkormányzatnál, az önkormányzat a belügyminisztériumnál, a belügyminisztérium pedig a pénzügyi tárcánál kérvényezhetné a támogatást. A tervek szerint a hozzájárulást egyelőre június végéig lehetne igényelni.

A belügyminisztérium szerint a nagykapacitású szálláshelyek problémáját kormányrendeletben kellene orvosolni, mivel a törvénytervezetben meghatározott járulékplafon nem alkalmazható azon nem vállalkozó jogi személyekre, akik tulajdonában szálláshely áll. A juttatást a  vállalkozói szubjektumoknak a közlekedésügyi tárca biztosítaná.

Az a menekült, aki nem menekültszálláson jut lakhatáshoz, köteles lenne erről haladéktalanul értesíteni azt a menekültszállót, ahol ultoljára regisztrálták, esetleg a minisztériumot.

Amennyiben egy menekültet nem sikerül elhelyezni egy humanitárius központban vagy egy menekültszállón, és így senkit sem illet a szállásdíj, akkor a menekült személynek a humanitárius központon keresztül lehetősége lenne anyagi támogatáshoz folyamodni a szállása fedezésére.

Az ukrán állampolgárságú menedékkérők és családtagjaik a menedékjog kérelmezését követően azonnal munkaviszonyba léphetnének. Ugyancsak várható, hogy meghosszabbodna az átmeneti, az állandó és a megtűrt tartózkodás érvényességi ideje, amely egyébként a veszélyhelyzettel egyidőben megszűnne.

A szálláshely címének megváltozása esetén a menekülteknek a rendőrség helyett az új intézkedés érvénybe lépése esetén az önkormányzat felé kellene jelezniük a változást. Bevezethetik emellett azt a lehetőséget is, hogy a harmadik országbeli állampolgár a Szlovák Köztársaság területére való belépést követően kérvényezheti a hazájába való önkéntes visszatérést, miközben a rendőrség erre a célra külföldi útlevelet állíthat ki a számára.

A jogszabály emellett magában hordozza a humanitárius segélyt szállító járművek útdíj-mentességét, valamint az Ukrajnában nyilvántartásba vett járművek autópályadíj-fizetési kötelezettségének mentességét is.

A javaslat azt is magában foglalja, hogy minden Ukrajnából érkező menekült a Szlovákiába érkezése utáni 30 napban jogosult legyen sürgősségi egészségügyi ellátásra. Ideiglenesen szakmai gyakorlatot teljesíthetnének az egészségügyi képesítéssel rendelkező menekült személyek, nem csak az orvosok, hanem a nővérek és a szülészasszisztensek is. Emellett pedig a kórházakon kívül a járóbeteg-ellátásra is bővítenék a munkavégzés lehetőségét.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban