Na hlavný obsah

Szlovákia Ukrajnának adná légvédelmi rendszerét, ha újat kapna helyette

A szakemberek szerint a szlovák légvédelmi rendszer cseréje az Ukrajnában zajló eseményektől eltekintve is csak idő kérdése volt.

Szlovákia Ukrajnának adná légvédelmi rendszerét, ha újat kapna helyette
Foto: TASR

Szlovákia jelenleg szovjet gyártmányú S-300-as légvédelmi rendszerrel rendelkezik. Az S-300-ast az 1970-es években fejlesztették a Szovjetunió területén és hosszú évek óta áll a szlovák légtér védelmének szolgálatában.

A szakértők egyetértenek abban, hogy Szlovákia légvédelmi rendszerének korszerűsítése annak elavultsága miatt eddig is csupán idő kérdése volt, az Ukrajnában dúló háború pedig csak meggyorsíthatja a folyamatot. Ezt Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter is megerősítette.

A védelmi tárca vezetője arról számolt be, hogy bár egyelőre nem született egyezség arról, hogy Szlovákia átadja légvédelmi rendszerét Ukrajnának, de hajlandóság mindenképpen van erre a lépésre. Ennek feltétele, hogy Szlovákia új légvédelmi rendszerrel szerelkezik fel. Németország és Hollandia nemrég beleegyezett, hogy amerikai Patriot rendszert szállítson Szlovákiának. A szakértő szerint azonban az új rendszerek „élesítése“ időbe telik majd.

Az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszer alapjában véve hasonló a szovjet rendszerhez – mindkettő nagy hatótávolágú légvédelmi rendszer, stratégiai eszközök, ballisztikus rakéták, repülők, bombázók megsemmisítésére szolgálnak, de a Patriot jóval modernebb eszköz – világítottak rá a szakértők.

Ezt Matej Kandrík, a STRATPOL stratégiai elemzőintézet igazgatója mondta, aki egyben arra is rávilágított, hogy az új rendszerek „élesítése“ időt vesz igénybe.

A NATO-tagállamok közül az S-300-as rendszereket csupán Szlovákia, Görögország és Bulgária használja. Mivel Ukrajna légvédelme gyenge pontnak számít, a háború apropóján a kérdés kulcsfontosságúvá vált.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban