Na hlavný obsah

Kevesebb menekült érkezik, de ez változhat

A válságstáb felkészül arra, hogy a határokon való nyomás újra fokozódni fog.

Kevesebb menekült érkezik, de ez változhat
Foto: TASR

Csütörtökön is és az elmúlt napokban is nyugodt a helyzet az ukrán-szlovák határátkelőkön, kevesebb menekült érkezik, mint eddig az elmúlt hetekben. A szerdai nap folyamán 8150 menekült lépte át a határt, ebből több mint 7000 a nő és  gyermek. Növekszik viszont azok száma, akik nálunk adják be ideiglenes menedékkérelmüket, tegnap 3000 ilyen kérelem érkezett.

A válságstáb arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában több mint 300 rendőr, 300 katona és 202 önkéntes teljesített szolgálatot. A határról 81 autóbuszt indítottak útnak és 9 vonatot. Jelenleg az állam több mint 6000 olyan férőhellyel rendelkezik, ahol az ukrajnából érkezőket ideiglenesen el tudják szállásolni, valamint a Homonnán felállított sátorvárosban is vannak szabad kapacitások.

Annak ellenére, hogy jelenleg csökkenni látszik a határt átlépők száma,  az elkövetkező napokban ez drámaian megváltozhat a  válságstáb szerint. Éppen ezért, egy héten belül olyan átmeneti központot akarnak kialakítani Homonnán is, mint amilyen már Nagymihályon működik a sportcsarnok mellett. Pillanatnyilag a nagymihályi központban egyszerre 600, maximum 800 emberről képesek gondoskodni, ami természetesen nagyban függ attól, hogy hányan lépik át a határt és hányan mennek azonnal tovább.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban