Na hlavný obsah

Az amerikai sajtó is figyelemmel követi Lloyd Austin védelmi miniszter Szlovákiai látogatását

Az Egyesült Államok az elmúlt húsz évben főként a csendes-óceáni térségre és Kínára összpontosított, azonban az orosz-ukrán háborút követően Kelet-Európa került a figyelmük középpontjába.

Az amerikai sajtó is figyelemmel követi Lloyd Austin védelmi miniszter Szlovákiai látogatását
Lloyd Austin, az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere Foto: TASR/AP

Szlovákia 2004 óta NATO-tagállam, azonban Lloyd Austin előtt még egyetlen amerikai védelmi miniszter sem látogatott hazánkba. Aaron Mehta, a Breaking Defense portál szerkesztője, aki évek óta tudósít a Pentagonból, a következőképp értékelte a helyzetet:

„Meg vagyok lepve, hogy eddig egyetlen amerikai védelmi miniszter sem tett kitérőt Szlovákiába, legalább néhány órára. Ez azonban tanúbizonyságot tesz arról, hogy az Egyesült Államok már egészen máshogy látja a NATO-t, valamint Európát”

– magyarázta Mehta.

Oroszország Ukrajna elleni inváziója afféle ébresztőként szolgált, így Mehta szerint a jövőben teljesen átlagosnak számítanak majd a kisebb NATO tagországokban tett látogatások.

Lloyd Austin feladata feltehetőleg az, hogy cselekedeteivel alátámassza, minden NATO-tag egyformán fontos, a szervezet egysége pedig megbonthatatlan.

Mehta arra is rámutatott, hogy Austin az amerikai kormány egyik befolyásos tagja.

„Biden leginkább azoknak a férfiaknak hisz, akiket évek óta ismer. Ezt a tábort erősíti Antony Blinken, az amerikai külügyminiszter és Ron Klain, a Fehér Ház kabinetfőnöke. Ennek ellenére Austin is az elnök bizalmát élvezi, hiszen az amerikai haderők afganisztáni kivonulását követően, ami katasztrófális következményekkel járt, nem áldozták fel őt és hívták vissza a funkciójából. Sőt, a médiában még találgatások sem jelentek meg annak kapcsán, hogy veszélyben lenne a helye. Ez pedig arra mutat, hogy közel áll az elnökhöz”

– jelentette ki Mehta.

Az első afroamerikai védelmi minisztert többek állítása szerint a beosztottjai is rendkívül tisztelik. Mehta eddig még nem találkozott olyan emberrel, aki Austin közvetlen közelében dolgozott volna és ennek az ellentétjét állította.

A múltban a központi parancsnokság élén állt és elsősorban a Közel-Keletért volt felelős. Ennek ellenére sokakat meglepett a kinevezése.

„Személyesen ismerte az elnök elhunyt fiát, aki Irakban harcolt, és ez valószínűleg segítségére volt. A kinevezésében szerepet játszhatott az is, hogy 2010-2011 között Austin együttműködött az akkor még alelnöki szerepet betöltő Joe Bidennel az Afganisztán jövője kapcsán kialakult tárgyalások során. Akkoriban mindketten egyetértettek azzal, hogy eljött az ideje kivonni az amerikai hadsereget Afganisztánból”

– emlékeztetett Mehta.

Austint afféle csendes tábornokként tartják számon, aki nem szívleli a médiafelhajtást és a rá irányuló figyelmet. Ennek ellenére a hivatalba lépését követően az újságírók és a Pentagon kapcsolata sokat javult.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban