Na hlavný obsah

Számos az ukrajnai helyzettel kapcsolatos intézkedésről döntött a kormány

A miniszterek jóváhagyták, hogy havonta legfeljebb 500-től 1250 euróig terjedő összeget kaphatnak azok, akik szállást biztosítanak az Ukrajnából menekülő személyeknek.

Számos az ukrajnai helyzettel kapcsolatos intézkedésről döntött a kormány
Foto: TASR

A szerdai kormányülés előtt Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy abban az esetben, ha jelentős mértékben emelkedne a Szlovákiába érkező beteg és sérült menedékkérők száma, és elérnénk az egészségügyi ellátás kapacitásának határait, más országok készek segítséget nyújtani.

„A menekültek számának növekedésével a kapacitásunk is túlterhelődhet. Emiatt a lengyel, a magyar és egyéb államokból származó kollégainkkal egy olyan rendszer létrehozásán dolgozunk, amely lehetővé teszi majd a páciensek átszállítását másik országokba, hogy a saját állampolgáraink egészségügyi ellátása se kerüljön veszélybe”

– magyarázta Lengvarský.

A kormány jóváhagyta, hogy március 17-től, azaz csütörtöktől Szlovákia nem csupán az ukrán állampolgároknak nyújt átmeneti menedéket, hanem azoknak a külföldieknek is, akik legálisan tartózkodtak Ukrajna területén. „Ők olyan külföldiek, akik nem Ukrajna állampolgárai, azonban február 24-e előtt állandó tartózkodási helyet kaptak az országban, és most nem térhetnek vissza biztonságos körülmények között abba a régióba, ahonnan származnak.”

Azok, akik szállást biztosítanak az Ukrajnából menekülő személyeknek havonta legfeljebb 500-1250 euró közötti összegre számíthatnak attól függően, hogy az önkéntes hány helyiséget tud a menedékkérők rendelkezésére bocsátani. A juttatást az állam az önkormányzatokon keresztül fizeti majd ki.

A miniszterek döntöttek arról is, Szlovákia további humanitárius segélyt kérvényezhet olyan nemzetközi szervezetektől és országoktól, akik nem tagjai az EU polgári védelmi mechanizmusának. Az orosz-ukrán háborúval összefüggésben korlátozhatják a szlovák légtér civilek által történő használatát, ugyanis a kormány elfogadta az erre irányuló javaslatot. Egyelőre nem pontosították milyen korlátozások várhatóak.

A kormány egyességre jutott, hogy Szlovákia támogatja egy új Európai Uniós katonai tanácsadói és kiképző misszió létrehozását Ukrajnában. A Szlovák Köztársaság a 2021-es évre vonatkozó nemzetközi válságkezelési tevékenységéről szóló jelentésből, amelyet szerdán vett tudomásul a kormány, az is kiderül, hogy Szlovákiának 2022-ben a szándékában áll, hogy a hazai katonák kiképzési és tanácsadói tevékenységet nyújtsanak Ukrajna fegyveres erőinek.

A kabinet még február 9-én hagyta jóvá Juraj Mičurát, mint jelöltet a személyes adatok védelméért felelős hivatal vezetőjének pozíciórája, ma azonban visszavonták a javaslatot még azelőtt, hogy az a parlament elé kerülhetett volna. A hivatal 2020 áprilisában Soňa Pőtheová távozása után maradt vezető nélkül. A kormány napirendi pontjai között szerepelt a beruházási projektek módszertanának megvitatása és az ország digitalizációja kapcsán készült elemzés áttekintése is.

A kormányülést követően Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének vezetője arról számolt be, hogy a járványhelyzet javuló tendenciát mutat, az omikron BA.2 szubvariáns megjelenése és az óvintézkedések feloldása miatt azonban ismét emelkedhet a pozitív esetek száma

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban