Na hlavný obsah

Gabonaellátási problémákat okozhat a világban a háború

A szakemberek szerint lényegesen kevesebb gabonát tundak elvetni az ukrán földbe, s ennek hatása az egész világra kiterjed.

Gabonaellátási problémákat okozhat a világban a háború
Foto: TASR/AP

Bár háborúban állunk, muszáj elvetnük – üzente országa földműveseinek Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök felhívása ellenére az idei tavaszi vetés megsínyli a háborút. A legfrissebb becslések szerint is 40 százalékkal kevesebb helyen tudnak elvetni a gazdák, mint tavaly ilyenkor. Az viszont nem csupán a háború dúlta országban élők számára rossz hír, hanem az egész világ számára. Az ukrán kormány már megtiltotta egyes alapvető élelmiszeripari nyersanyagok, például a búza és a zab exportját. A szankciók sújtotta Oroszország ugyancsak csökkenteni kényszerült a gabonakivetelét. Marián Koreň, az euraktiv hírportál munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az egymással hadban álló országok kulcsszereplői a világ gabonaellátásának.

„Ha a búzát vesszük alapul, akkor az a világpiac egyharmadátképezi, ami hatalmas arány, s ennek kiesését nemcsak Európa fogja megérezni, hanem az egész világ. És ezek az országok más mezőgazdasági termékek exportálásában is meghatárózók, például a műtrágya előállításban“

– fogalmazott Koreň.

Elemzők szerint az élelmiszerárak, melyek már a háború kirobbanása előtt is tízéves csúcson voltak tovább emelkedhetnek. S mindez nem csupán a lisztre és a pékárúra vonatkozik majd, hanem minden más élelmiszeripari termékre is. Ukrajna a világon a legnagyobb napraforgóolaj termelő ország, az Európai Unió pedig tőlük szerzi be az hízóállatok etetésére a kukoricát. Ezen termények visszaesése esetén elmaradhatatlanul drágulni fog a hús és a húskészítmények is. Jana Venhártová, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara igazgatója elmondta, hogy az olyan alapvető élelmiszerek terén, mint a gabona és olajos növények Szlovákia 200 százalékban önellátó.

Ugyanez viszont már nem mondható el a fejlődő országokra. A háború előtt Ukrajna volt a fő beszállítója az ENSZ Élelmezési Világprogramjának, amely Afganisztán, Jemen vagy Libanon lakosait táplálja. Az ukrán és az orosz gabonától függ továbbá Egyiptom és Törökország is. Elemzők azt feltételezik, hogy az ottani élelmiszer-ellátás bizonytalansága végső soron polgári nyugtalanságokhoz vezethet, akárcsak az arab tavasz idején.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban