Na hlavný obsah

A háború 21. napja

Az orosz katonák éjszaka elfoglaltak egy kórházat Mariupolban. Az állandó támadások folyamatosan veszélyeztetik a humanitárius folyosót.

A háború 21. napja
Foto: TASR/AP

Az orosz katonák kedd éjszaka elfoglaltak egy kórházat Mariupolban – az ukrán miniszterelnök-helyettes Olha Sztefanyisina szerint az oroszok az épületből lőnek, ezzel veszélyeztetve a humanitárius folyosót. Az ukrán fél szerint a kórházban nagyjából 500 személyt ejtett túszul az orosz hadsereg.

A becslések szerint Mariupolban 400 ezer lakosnak nincs folyóvize, a város áram és gáz nélkül maradt, a lakók a városban rekedtek. A humanitárius segélyeket nem engedik be az ostrom alatt álló városba, ahol az élelmiszerek és a gyógyszerek is gyorsan fogynak. Mariupolból eddig 20 000 civilnek sikerült elmenekülnie, a miniszterelnök-helyettes elmondta: azon dolgoznak, hogy újra meg tudják nyitni a humanitárius folyosót.

Az ukrán hatóságok szerint a közel másfél milliós Harkivban legkevesebb 500-an vesztették életüket az orosz támadás kezdete óta, az ukrán főügyész pedig arról számolt be, hogy a háborúban eddig 103 gyerek vesztette életét. Irina Venegyiktova szerint az orosz haderők 400 ukrán iskolát vettek célba a háború kitörése óta, ebből 59-et teljesen elpusztítottak.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének Twitter-posztja szerint az észak-ukrajnai Csernyihivben tíz személy vesztette életét, amikor orosz erők kenyérre várakozó emberekre nyitottak tüzet.

A BBC tudósítása szerint Odesszából és Zaporizzsjából is robbanásokat jelentettek a helyiek, Kijevben pedig a támadások során beszakadt egy 12 emeletes lakóház felső emelete, de a szomszédos 9 emeletes épület is megsérült.

Olekszij Aresztovics, az ukrán miniszterelnök tanácsadója szerint az ukrán hadsereg több fronton is kisebb ellenakciókat hajtott végre, hogy megakadályozza az oroszok előrenyomulását.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban