Na hlavný obsah

A háború 20. napjának történései Ukrajnában

Egy hónappal meghosszabbíthatják a jelenleg március 24-ig érvényes hadiállapotot. Légiriadó volt Ungváron - a keddi nap eseményei.

A háború 20. napjának történései Ukrajnában
Foto: TASR/AP

Légiriadót rendeltek el kedden közép-európai idő szerint 11-kor a szlovák határhoz is közel fekvő Ungváron, azonban bombázásokról és rakéta-becsapódásról eddig nem érkeztek beszámolók – írja az ATV. Ungvár közvetlenül a szlovák-ukrán határ mellett fekszik, de a magyar-ukrán határtól is alig 20 kilométerre található. Korábban Jaroslav Nad’ (OĽaNO) védelmi miniszter is kijelentette, hogy a szlovák hatóságok nem tartják kizártnak egy Ungvárt célzó orosz támadás valószínűségét sem.

Ukrán tisztviselők szerint 2357 ember halt meg eddig a megszállt dél-ukrajnai Mariupol kikötővárosban. A mintegy négyszázezer lakosú települést napok óta ostromolják az orosz csapatok, és már elvágták az ország többi részétől. Oroszország azt állítja, hogy csak a katonai célpontokat támadja. A mariupoli lakosok nehezen jutnak hozzá a kulcsfontosságú készletekhez, mert továbbra is el vannak zárva a humanitárius segítségnyújtástól.

Ukrajna azt állítja, hogy a háború kitörése óta 13 500 orosz katonával végeztek. Ez jóval magasabb szám annál, mint amiről Oroszország beszámolt; szerintük ugyanis 500 alatt van a halott katonáik száma.

35 órás kijárási tilalamat vezetnek be kedd estétől csütörtök reggelig  – írja a Sky News Vitalij Klicsko, a város polgármesterének bejelentése alapján.

Rakétatámadás érte Dnyipro polgári repülőterét, a kifutópálya megsemmisült – számolt be róla a Sky News. Folytatódik Szumi evakuálása: a régió négy városából indítanak buszokat, hogy minél több lakost ki tudjanak menteni a humanitárius folyosókon keresztül.

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége új adatokat közölt Ukrajnából. E szerint eddig összesen csaknem 3 millió ember hagyta el az otthonát. Ebből 1,8 millióan léptek be Lengyelországba. Mások Magyarországra, Romániába és Szlovákiába utaztak.

Kemény üzenetet küldött az ukrán elnök az oroszoknak. Úgy fogalamazott:

Zelenszkij felszólította az orosz csapatokat, hogy adják meg magukat és megígérte, hogy emberséggel bánnak majd velük az ukránok. „Tudjuk, hogy mit gondoltok valójában erről a háborúról, tudjuk azt is, hogy kik vagytok legbelül“ – folytatta az elnök utalva arra, hogy eddig a titkosszolgálatuk számos orosz katonai adást lehallgatott.

Az ukrán elnök még arról is beszélt, hogy Ukrajnának nagy szüksége lenne további fegyverszállítmányokra. Az elnök szerint a fegyvereket alig 20 óra alatt elhasználják, és mivel ezekből nincs elég, régi szovjet fegyvereket kell használniuk, illetve azokat, amelyeket az orosz katonák hátrahagytak.

Zelenszkij a nyugati országok vezetőihez is intézett beszédet kedd délelőtt, amiben támogatást kért tőlük, és azt mondta, Putyin nem fog megállni Ukrajna határainál, további európai országokat is invázió fenyeget.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban