Na hlavný obsah

Négy személyt vettek őrizetbe Oroszország javára végzett kémkedés miatt

Szlovákia kiutasította az orosz nagykövetség három munkatársát. Az indoklás szerint a tevékenységük nem állt összhangban a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel.

Négy személyt vettek őrizetbe Oroszország javára végzett kémkedés miatt
Foto: TASR

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség a katonai hírszerzéssel együttműködve négy embert vett őrizetbe Oroszország javára végzett kémkedés gyanúja miatt. Két személy ellen, akik kényes információkat gyűjtöttek Szlovákiában, amelyeket aztán Oroszországba továbbítottak, kémkedés és kenőpénz elfogadása miatt emeltek vádat. Jelenleg mindketten együttműködnek a hatóságokkal, Hamran István megbízott rendőrfőkapitány azonban arra emlékeztetett, a nyomozás csupán a kezdeti szakaszban van. A rendőrség nem zárja ki, hogy a kémkedésben érintett személyek listája további nevekkel bővülhet.

Az akció keretén belül összesen 5 házkutatást végeztek négy városban – Varannóban, Kassán, Lipótújvárott és Rózsahegyen.

„A rendőrségi akció során négy személyt vettek őrizetbe, közülük kettőt meggyanúsítottak, egyikük esetében pedig a rendőrség javasolja a vizsgálati fogságba helyezést“

– közölte Hamran István megbízott rendőrfőkapitány.

Az őrizetbe vett személyek között van Bohuš Garbár, a Nemzetbiztonsági Hivatal által a közelmúltban blokkolt Hlavné správy portál publicistája. Jelenleg munkanélküli, az orosz titkosszolgálattal saját bevallása szerint tavaly április óta működött együtt. A hatóságok a házkutatás során számítógépeket, USB kulcsokat, valamint készpénzt foglaltak le. Nagyobb összegű készpénzt találtak továbbá Pavel Bučka házában, aki 2013 óta dolgozhatott együtt az orosz katonai hírszerzéssel. Bučka, a fegyveres erők ezredese, a liptószentmiklósi Fegyveres Erők Milan Rastislav Štefánik Tábornok Akadémiájának korábbi rektorhelyettese, az oktatási intézmény honlapja szerint jelenleg a Biztonsági és Védelmi Tanszékének megbízott egyetemi tanára.

A rendőrség állítása szerint az őrizetbe vett személyek között van az egyik parlamenti képviselő asszisztense is. Feltehetőleg Jozef M.-ről van szó, akinek az volt a feladata, hogy titkosszolgálati információkat szerezzen a SIS-től és a katonai hírszerzéstől. Letartóztatták továbbá a rózsahegyi Bohuš M.-t, aki tavaly év végéig a Szlovák Titkosszolgálatnál dolgozott, és együttműködött Garbárral, akinek igyekezett titkosszolgálati információkat kiszivárogtatni.

Szlovákia az ügy kapcsán tegnap kiutasította a pozsonyi orosz nagykövetség három diplomatáját, ugyanis a kémkedéssel gyanúsított szlovák állampolgárokat az egyik orosz diplomata fizette.

„Az említett személyeknek 72 órán belül el kell hagyniuk a Szlovák Köztársaság területét. A külügyminisztérium ezen kívül nyomatékosan felszólítja az orosz nagykövetséget, hogy munkatársaik a bécsi egyezménnyel összhangban végezzék a munkájukat“

– jelentette ki Juraj Tomaga, a külügyi tárca szóvivője.

Az orosz külügyminisztérium ezt követően azt közölte, az orosz diplomaták kiutasítása nem marad válasz nélkül.

Az orosz külügyi tárca reagált a szlovák külügyminisztérium a Slavín emlékmű- lefestésével kapcsolatos azon nyilatkozatára is, mely szerint az emlékmű lefestése a szlovákok felszólítása, hogy Oroszország fejezze be ezt az „értelmetlen háborút“. Az orosz külügyminisztérium szerint ez csupán „bátorítja a barbárokat, akik az elesett katonák sírjai felett nevetnek“.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban