Na hlavný obsah

Megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák

40 ezer érettségiző diák kezdi meg az írásbeli érettségi vizsgát a keddi napon.

Megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák
Foto: TASR

Az írásbeli érettségi hetét hagyományosan szlovák nyelv és irodalom teszttel és fogalmazással nyitják, amelyet hozzávetőleg 37 ezer diák ír meg. „1600 magyar tannyelvű középiskolás ír tesztet és fogalmazást magyar nyelv és irodalom tantárgyból” – közölték az Oktatási minisztériumból.

Március 16-án, szerdán minden végzős tesztet és fogalmazást ír egy általa kiválasztott kötelező idegen nyelvből B1 vagy B2 szinten. A nemzetközi megállapodással nem rendelkező két tanítási nyelvű középiskolák tanulói számára jelenleg a második tanítási nyelvből C1-es szinten írják az írásbelit. A végzősök leggyakrabban az angol nyelvet választották, több mint 34 900 diák érettségizik belőle mindhárom nehézségi szinten. A sorrendet a német és az orosz nyelv követi.

Március 17-én, csütörtökön csaknem 5000-en írják meg a matematika érettségit, március 18-án, pénteken pedig a nemzetiségi iskolák diákjai szlovák nyelv és irodalomból, valamint ukrán nyelv és irodalomból írnak írásbeli dolgozatot.

Betegség vagy karantén miatt több diák nem írásbelizhet ezen a héten, számukra az írásbeli érettségi alternatív időpontja április 5 és 8 között lesz. Az eredményeket május 4-én kaphatják meg az iskolák elektronikus formában, majd május 5-től 10-ig eljuttatják az iskolákba a tanulók eredményeit papír formában is.

A végzősök a 2020-as évre készült teszteket írják, amelyekre a járvány miatt akkor nem került sor, ezt a Tanúsított Oktatási Mérések Országos Intézetének igazgatója, Romana Kanovská erősítette meg.

„A távoktatásra vonatkozóan készültek érettségi tesztek. A szlovák nyelv és irodalom tesztjeit az előző évhez képest legfeljebb 15 lektor ellenőrizte, szemben a szokásos négy-öt fővel.”

– nyilatkozta Branislav Gröhling oktatási miniszter.

Az érettségizők összlétszámából több mint 2000 fogyatékos tanuló. Ebben a tanévben a diákoknak az írásbelire 15 perccel több idejük lesz.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban