Na hlavný obsah

Rakétatámadásokról számolnak már be Ukrajna nyugati részén is

Az orosz haderő ostrom alá vette Ukrajna negyedik legnagyobb városát, Dnyiprót. Mariupol továbbra is elszigetelt. Az ukrán védelmi miniszter szerint az orosz fegyveres

Rakétatámadásokról számolnak már be Ukrajna nyugati részén is
Foto: TASR/AP

Az orosz haderők már Dnyipro városát is bombázzák. Rakéták csapódtak be közel egy óvodához és egy lakóházhoz is, egy helyi gyár megsemmisült. Martin Dorazín az RTVS munkatársa a helyszínről tudósított.

„Itt egy cipőgyár volt, ami most égett le a támadás után. A rendőrség megerősítette, hogy a környező épületek is roncsolódtak“ – Dorazín hozzátette, hogy a törmeléket most próbálják eltakarítani, ennek során egy rakétadarabot is találtak.

„Ahogy látni is itt a környéken nincs semmilyen katonai létesítmény, és nem volt itt fokozott katonai jelenlét sem, vagy egyáltalán katonai mozgósítás. Régi épületek vannak itt, elég rossz állapotban, ez egy ipari negyed, de a közelben lakóházak is vannak, ahol emberek élnek“

– tájékoztatott az RTVS munkatársa.

Alekszej Reznyikov ukrán védelmi miniszter eközben arról informált, hogy a orosz haderő több civillel végzett, mint katonával.

„Azt akarom, hogy erről ne csak Kijev tudjon, hanem az egész világ“

– mondta Reznyikov.

A külvilágtól elzárt, bombázott Mariupolba egyelőre nem sikerült segélyszállítmányokat eljuttatni, de Ukrajna ma újabb humanitárius folyosókat alakít ki, Mariupol pedig prioritás.

„Remélem, hogy pénteken sikerrel járunk“ – mondta Irina Verescsuk. Ahogy korábban is hangsúlyozta, Mariupol lakosai alapvető szükségleteket nélkülöznek: élelmiszert, vizet, de a kikötővárosban nincs áram, sem fűtés.

Ukrajna nyugati részén az orosz fegyveresek Ivano-Frankivszk és Luck városának katonai reptérét megsemmisítették. Eközben keleten a harkivi nukleáris kutató központot találatok érték, nem fenyeget viszont komolyabb veszély, erősítette meg Harkiv tartomány kormányzója. A harkivi polgármester szerint a bombázások eddig 48 iskolát semmisítettek meg a városban.

Volodimir Zelenszkij pénteken kijelentette, hogy Ukrajna mindezek ellenére áttörést ért el, bár az elnök nem konkretizálta, ez alatt pontosan mit ért.

„Nem lehet megmondani, hogy még hány napig kell Ukrajna felszabadatításáért küzdenünk, de azt kijelenthetjük, hogy sikerrel fogunk járni, mert stratégiai áttörést értünk el“

– mondta az elnök.

Alekszej Arestovics elnöki tanácsadó arról számolt be, hogy az orosz katonai terjeszkedést megakadályozták, vagyis az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg nem foglalt el új területeket.

„Az ellenségünket megállítottuk gyakorlatilag minden irányból légicsapásokkal, rakétákkal és szárazföldi támadásokkal“ – jelentette ki a tanácsadó, hozzátéve, hogy az ellentámadásokat Kijevhez és Harkivhez közel vitték végbe. Az ukrán haderő állítása szerint végzett egy magas beosztású orosz katonai vezetővel is.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban