Na hlavný obsah

Zelenszkij: Kompromisszumot köthetünk, de ultimátumokat nem fogadunk el

Több kelet- és közép-ukrajnai várost is bombáztak keddre virradóan, Kijev külvárosait pedig tüzérségi támadás érte -Az Ukrajnában dúló háború 13. napjának összefoglalója.

Zelenszkij: Kompromisszumot köthetünk, de ultimátumokat nem fogadunk el
Egy menekülő nő búcsúzik el a férjétől a kijevi pályaudvaron. Foto: TASR/AP

Kijevtől keletre, az orosz határ közelében lévő Szumi és Ohtirka városokban lakóépületeket és egy erőművet ért kedd reggel bombatámadás. Több mint 21 halálos áldozatról, köztük gyerekekről számoltak be a hatóságok, és több ukrán katona is életét vesztette. Bombatámadás ért egy zsitomiri olajraktárt és a szomszédos Csernyihiv várost is, amely Kijevtől nyugatra van. Buha kijevi peremkerületből az ottani polgármester heves tüzérségi tűzről számolt be. Azt mondta, hogy még a holttesteket sem tudják összeszedni, mert folyamatosan csapódnak be a lövedékek, emiatt a kutyák szaggatják szét őket.

Kedden azonban megkezdődött a civilek evakuálása Szumiból és a Kijev melletti Irpin városokból – közölték ukrán tisztségviselők. Előtte az orosz és az ukrán tisztségviselők megállapodtak abban, hogy humanitárius folyosókat alakítanak ki a civilek menekülési lehetősége érdekében az orosz hadsereg által ostromlott városoknál. Az orosz hadsereg már hétfőn is kész volt ilyen folyosókat létesíteni, de azokon csak Oroszország vagy Fehéroroszország felé távozhattak volna a lakosok, ezt Ukrajna elutasította.

A BBC értesülései szerint az orosz katonák ismét lövik a humanitárius folyosót Mariupolnál. Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő szerint az orosz erők támadják a várost a 225 kilométernyire levő Zaporizzsjával összekötő folyosót, amin most nyolc teherautónyi segélyszállítmány és harminc busz tart Mariupolba, az utóbbiak azért, hogy kimenekítsék a város lakóit, akik immár csaknem egy hete víz és áram nélkül élnek a szétbombázott városban.

Az Egészségügyi Világszervezet kedden arról számolt be, hogy rohamosan megszaporodtak az ukrán kórházak, mentők és más egészségügyi intézmények elleni támadások is. A WHO megerősítette, hogy legkevesebb kilenc ember halt meg az egészségügyi intézmények elleni 16 támadásban az orosz invázió kezdete óta. Az ENSZ Menekültügyi Ügynökségének vezetője azt állította, hogy már összesen kétmillió ember menekült el Ukrajnából a háború kezdete óta.

Ukrajna szerint az oroszok eddig több mint 12 ezer katonát veszítettek – ez a szám egy nappal korábban 11 ezer volt. Az oroszok múlt szerda óta nem közöltek adatokat a veszteségeikről, akkor arról számoltak be, hogy 498 katonájuk esett el a harcokban. Ukrán információk alapján a háború kezdete óta több mint 300 harckocsit és 1036 páncélozott járművet semmisítettek meg.Volodimir Zelenszkij egy kedd délután a Facebookra feltöltött videójában arról számolt be, hogy az orosz légierő az elmúlt 30 évben nem szenvedett akkora vereséget, mint az Ukrajna ellen folytatott háború 13 napja alatt.

Az ukrán elnök az ABC amerikai hírcsatorna hétfő esti műsorában pedig kijelentette, hogy készen áll a Krím félsziget és a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok sorsának kompromisszumos rendezésére. Egyúttal hangsúlyozta, hogy nem enged Moszkva követeléseinek, és nem hajlandó elismerni a szakadár köztársaságok függetlenségét, illetve a Krím fölötti orosz fennhatóságot. Azt mondta, az ukránok életük végéig harcolni fognak az oroszok ellen, és bár kompromisszumot köthetnek, ultimátumokat nem fog elfogadni. Az ukrán elnök egyúttal háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, a hadsereg parancsnokait, és az ukrajnai támadásban részt vevő katonákat.

A NATO-val kapcsolatban Zelenszkij csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a szövetség nem áll készen tagjai között fogadni Ukrajnát.

„A szövetség tart a vitás kérdésektől és az összeütközéstől Oroszországgal”

– mondta.

Arra utalt: Ukrajna lemond a csatlakozásról, mert nem olyan ország, amely térden állva könyörög valamiért.

Az Ukrajnában hazaárulás miatt 13 év börtönre ítélt, majd Oroszországba szökött Viktor Janukovics korábbi ukrán elnök szerint Volodimir Zelenszkijnek véget kell vetnie a vérontásnak. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint az oroszbarát Janukovics arra próbálja meg rávenni a mostani elnököt, hogy fogadja el Moszkva ajánlatát. „Ezt várja öntől Ukrajna, a Donbasz és Oroszország” – mondta Viktor Janukovics.

(mti, index, hvg, telex, 444)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban