Na hlavný obsah

Az orosz hadsereg kezén a zaporizzsjai atomerőmű

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a csernobili atomkatasztrófához hasonló következzen be. Ukrán elnök szerint ez nukleáris terrorizmus volt.

Az orosz hadsereg kezén a zaporizzsjai atomerőmű
Foto: TASR

Az orosz haderő péntek hajnalban ostrom alá vette a zaporizzsjai atomerőművet. A támadás során lángra kapott kiképző épület legalább négy órán keresztül égett, mivel az oroszok folyamatosan lőtték az erőművet, így akadályozva a mentő alakulatok munkáját. Miután lehetővé tették az oltás megkezdését, helyi idő szerint 6 óra 20 perckor sikerült eloltani a tüzet, tájékoztattak az ukrán hatóságok. Az orosz csapatok reggelre teljesen ellenőrzésük alá vonták a megtámadott atomerőművet, számolt be a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva. Rafael Grossi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójának információi szerint a tűzben két ember sérült meg. Az ENSZ nukleáris felügyeletének vezetője pedig arról számolt be a radioaktív sugárzás nem növekedett.

A zaporizzsjai atomerőmű lehetséges teljesítményét tekintve a világ egyik legnagyobb atomerőműve hat reaktorával. Az atomenergia-ügynökség viszont megerősítette, hogy az erőmű hat reaktora közül csak az egyik működik, a potenciáljának mintegy 60 százalékán.

Az Enerhodar település mellett működő erőmű megtámadása sokakat sokkolt. Boris Johnson angol miniszterelnök szerint Putyin meggondolatlan tettei egész Európát közvetlenül fenyegették, tájékoztatott a Downing Street szóvivője. Claire Corkhill professzor, a Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagokkal foglalkozó szakértője a BBC-nek elmondta a hír hallatán először megijedt.

Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolja Oroszországot, hogy lényegében megpróbálták a csernobili atomkatasztrófát megismételni.

Zelenszkij erősebb szankciókra is felszólította Európát Oroszország ellen, mivel ez már nukleáris terrorizmusnak minősül.

Az orosz kormány ezzel szemben azt állítja, hogy az atomerőműnél kiütött tűzért az ukránok felelősek. Arról tájékoztattak ugyanis, hogy az erőművet és környékét már február 28-án ellenőrzésük alatt tudták az orosz fegyveresek.

Szerinte a tüzet az ukránok szándékosan gyújtották, mivel kénytelenek voltak meghátrálni, tájékoztatott a Reuters hírügynökség.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban