Na hlavný obsah

A lakosság nagyobb része elítéli az orosz agressziót

Többen helyeslik, mint kifogásolják, hogy Szlovákia blokkolja az orosz-ukrán háborúról terjesztett orosz propagandát, derült ki a „Hogy van, Szlovákia?” project keretén belül végzett felmérésből.

A lakosság nagyobb része elítéli az orosz agressziót

Az adatok gyűjtését február 25-án kezdték, a háború pedig 24-én robbant ki, a szakértő szerint a felméréssel képesek voltak a háborús eseményekre reagáló lakosság véleményét viszonylag aktuálisan felmérni.

Az emberek 78,2 százaléka egyetért Szlovákia hivatalos reakciójával, melyben elítélte Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt. A lakosság 42 százaléka teljes mértékben egyetért a határozattal, kisebb-nagyobb fenntartásokkal támogatja 22,4, illetve 13,8 százalék. A megkérdezettek 21,8 százaléka nem ért egyet a kormány állásfoglalásával.

A legtöbben azt az intézkedést támogatják, hogy Szlovákia humanitárius segítséget nyújt a megtámadott Ukrajnának (77,8%). A háborús menekültek befogadását 74,6 százaléknyian helyeslik.

A válaszokat nagyban meghatározta, hogy a megkérdezett hogyan viszonyul Szlovákia NATO-tagságához.

A projektet a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete, az MNFORCE közvélemény-kutató ügynökség és a Seesame kommunikációs ügynöksége koordinálta.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban