Na hlavný obsah

A fehérorosz medve úgy táncol, ahogy az orosz medve muzsikál

Az orosz hadsereg Fehéroroszországot használja Ukrajna megtámadására. Alekszandr Lukasenko köztársasági elnök tagadja, hogy országa érintett volna az orosz invázióban.

A fehérorosz medve úgy táncol, ahogy az orosz medve muzsikál
Foto: TASR/AP

Eleinte csak közös katonai gyakorlatról volt szó, Moszkva és Minszk kijelentették, hogy csak ellenőrzik seregeik teljesítőképességét. A szakértők már a januári ukrán válságról és Európa biztonságáról szóló Genfi találkozót megelőzően arra figyelmeztettek, ha ezen a találkozón nem lesznek sikeresek, akkor Oroszország számára megnyílik a Fehéroroszországon keresztüli katonai hadműveletek lehetősége. A Memo 98 szervezet munkatársa Ivan Godarsky szerint nem releváns, hogy léteznek e bizonyítékok arra, hogy Fehéroroszország is bekapcsolódott-e az Ukrajna elleni támadásokba. Sokkal inkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy Lukasenko kijelentései, ugyanúgy, mint Putyin kijelentései pusztán hazugságok.

„A Fehéroroszország területén folytatott hadgyakorlatok csak előkészületek voltak ahhoz, amit Putyin végül is elindított. Természetesen nem hiszem azt, hogy erről Lukasenko ne tudott volna és, hogy ezt Putyin az ő tudta nélkül csinálta volna.“

– vélekedik Godarsky.

A Prágai Károly Egyetem munkatársa Ján Sír szerint a Nyugat Fehéroroszországra már most úgy tekint, mint bűnrészesre. Alekszandr Lukasenko a függetlenségét már a két évvel ezelőtti választások meghamisításakor eljátszotta, arról nem is beszélve hogy az ezek miatt kialakult tüntetéseket Orosz segítséggel nyomták el. Godarsky megemlítette, hogy a választások meghamisítását követő rezsimben több mint 35 ezer embert tartóztattak le vagy börtönöztek be és sokaknak a következményektől tartva menekülniük kellett az országból. Felhívta a figyelmet arra a legutóbbi referendumra is, ami lehetővé teszi Lukasenko számára, hogy 2035-ig megmaradjon jelenlegi pozíciójában. Mi több, az alkotmánymódosítás alapján pedig lehetőség nyílik katonai bázisok építésére és nukleáris arzenál elhelyezésére Fehéroroszországban.

„Az egész rezsim úgy van felépítve, hogy neki és rokonságának vagy szélesebb támogatói körének származzon belőle előnye és nem az ország lakosságának.“

– nyilatkozta Godarsky.

A szakértők egyetértenek abban, hogy Lukasenkonak ha meg akarja tartani hatalmát nincs más választása, mint követni Oroszországot és azt, amit Putyin diktál.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban