Na hlavný obsah

Megszűnhet az orosz diplomata útlevéllel rendelkezők vízummentessége

Eközben tovább emelkedik a Szlovákiába érkező menedékkérők száma, így a védelmi minisztérium a zöldhatár megerősítését tervezi.

Megszűnhet az orosz diplomata útlevéllel rendelkezők vízummentessége
Foto: TASR

A kormány szerdán elfogadta a vízummentességi megállapodás felmondását indítványozó javaslatot, amellyel reagálni szeretnének a nemzetközi jog megsértésére. Ez a változtatás hamarosan minden európai országban napirendre kerül, ugyanis része az Európai Unió összehangolt szankciós politikájának. Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter azonban rámutatott, az államok egyéni döntéseket is hoznak a kérdésben. A külügyi tárca vezetője arról is beszámolt, ha biztonsági helyzet rohamos romlása következtében evakuálják a kijevi szlovák nagykövetséget, amely egyike volt az utolsó uniós külképviseleteknek, amelyek továbbra is az ukrán fővárosban maradtak.

„10 gépjárműről van szó, amely jelenleg a legrövidebb úton már Szlovákia felé tart. A konvojban utaznak más országok állampolgárai is, többek között újságírók Nagy-Britanniából, Németországból, valamint ukrajnai lakosok és gyerekek”

– magyarázta Korčok.

A kormány napirendi pontjai között szerepelt az Oroszországból történő nukleáris üzemanyagvásárlás beszüntetése is.

„Az a folyamat, amikor más fűtőanyagot kezdünk használni, mint előtte, elég hosszadalmas, ugyanis tanulmányozni kell, hogy az ezzel kapcsolatos összes biztonsági szempont megfelel -e az élőírtaknak. Ennek ellenére határozottan fontolgatják a váltást”

– mutatott rá Marta Žiaková, a Szlovák Atomenergia-felügyelet elnöke.

Ezen kívül azt is megerősítette, hogy Szlovákia területén változatlan a helyzet, azaz nem emelkedtek a sugárzási értékek sem a hazai, sem a nemzetközi megfigyelések alapján.

A fokozódó háborús konfliktus következtében a szlovák-ukrán határon is egyre nehezebb kezelni a helyzetet. Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint a háború kirobbanása óta több mint 60 000 menedékkérő érkezett Szlovákiába.

„Már a zöldhatárra is nagyobb figyelmet fordítunk, ugyanis emelkedik az illegális határátlépések száma. A Fegyveres Erők továbbra is a határőrség rendelkezésére állnak. Szükség esetén készek vagyunk növelni a határ mentén szolgálatot teljesítő katonák létszámát is”

– jelentette ki Naď.

Az Ukrajnának nyújtott segítség kapcsán Naď megjegyezte, a kormány igyekszik mindent megtenni, azonban Szlovákia lehetőségei is korlátozottak.

A kormány jóváhagyta a gazdasági mozgósítás elrendeléséről szóló javaslatot is, amelynek többek között része a szálláshelyek kijelölése a menedékkérők számára, az ivóvíz biztosítása, az egészségügyi ellátás koordinációja, valamint a közlekedés megszervezése.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban