Na hlavný obsah

Ukrajnai orosz invázió miatt további áremelések várhatóak hazánkban

A búza ára csúcsra jutott, így a pékek további áremelésekről beszélnek. Jelenleg Szlovákiában nincs veszélyben az élelembiztonság.

Ukrajnai orosz invázió miatt további áremelések várhatóak hazánkban

Oroszország fontos gabona szállító ország ezért az Orosz-Ukrán konfliktusra a mezőgazdasági piacok azonnal érzékenyen reagáltak. Mindjárt az invázió első napján a búza ára 334 euróra kúszott fel tonnánként. A Pékek Cukrászok és Tésztakészítők Szövetségének vezetője Milan Lapšánský arra számít, hogy a búza értéke felváltva emelkedik és csökken majd.

“Előzetes feltételezéseink szerint a búza tonnánkénti ára fel fog kúszni 400 euróra is, tehát mivel továbbra is vásárolni fogjuk a lisztet csak saját kiadásainkat fogjuk tudni fedezni így változtatnunk kell majd a termékeink árán is”

– nyilatkozta Lapšánský.

 A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara sajtóosztályának munkatársa Matej Korpáš szerint a háború agrárszektorra gyakorolt ​​hatásai csupán másodlagosak lesznek a nyersanyagárak emelkedése mellett.

“Feltételezzük a műtragyaárak várható emelkedését és a gáz árak emelkedését is. Mindez hatással lesz a termelési ráfordításokra és ezáltal az élelmiszerárakra is”

– mondta Korpáš.

 Az agrártárca a háborús konfliktus miatt az élelmiszer előállítók és kereskedők képviselőivel tárgyal, akik azt állítják a boltokban lévő készletek megfelelőek. Martin Krajčovič a Modern Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke megerősítette, hogy az élelmiszer behozatal jelenleg problémamentesen működik, mivel az Ukrán és az Orosz piacról csak minimális mennyiségű árut vásárolnak. Az európai szakemberek szerint az élelmezésbiztonságot nem fenyegeti veszély, csak konkrét termékek jelenthetnek problémát. Ilyen például a napraforgóolaj, amelynek 88 százalékát az Unió Ukrajnától vásárolja, Oroszország pedig a nitrogén műtrágyák legjelentősebb beszállítója.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban