Na hlavný obsah

Megnőtt az érdeklődés a jódtabletta iránt gyógyszertárak polcairól

A gyógyszer az elmúlt napokban eltűnt a gyógyszertárak polcairól, mivel ez a tabletta igénybe vehető ha radioaktív jód kerül a levegőbe.

Megnőtt az érdeklődés a jódtabletta iránt gyógyszertárak polcairól
Foto: TASR

Az utóbbi napok eseményei, tehát hogy az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a csernobili atomerőmű területét, továbbá Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsot adott az ország atomfegyvereinek készültségbe helyezésére, sokakat megrémisztettek. Ennek következtében néhány nap alatt eltűntek a jódtabletták a szlovákiai gyógyszertárak polcairól.

„Múlt hét óta, pénteken és szombaton, olyannyira megnőtt a kereslet a jódtartalmú készítmények iránt, hogy felvásároltak mindent, ami a készleten volt”

– magyarázta az egyik gyógyszertár tulajdonosa.

A jódtabletták megelőző jelleggel minden olyan lakos rendelkezésére állnak, akik atomerőművek közelében telepedtek le, hogy baleset esetén azonnal cselekedni tudjanak. Ugyanis a kálium-jodid tabletták eltelítik a pajzsmirigyet, így megakadályozzák az ún. 131-es jódizotóp felvételét.

„Figyelmeztetjük önöket, hogy a jódtablettákat nem szabad indokolatlanul alkalmazni, csupán az állam egyértelmű utasítására, amelyet abban az esetben ad ki az ország, ha radioaktív jód került a légkörbe”

– magyarázta Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

„Ebben a pillanatban egyértelműen nem javasoljuk, hogy az emberek tartalékolják ezeket a tablettákat. Kockázat esetén az állam előzetesen minden szükséges lépést biztosít a lakosság védelmére”

-tette hozzá Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A gyógyszer hosszútávú indokolatlan alkalmazása szív- és érrendszeri kockázatokat, valamint pajzsmirigykárosodást idézhet elő.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban