Na hlavný obsah

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság megkezdi az ukrajnai helyzet kivizsgálását

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság bejelentette, hogy a lehető legrövidebb időn belül vizsgálatot indít Oroszország esetleges ukrajnai háborús bűncselekményei ügyében.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság megkezdi az ukrajnai helyzet kivizsgálását

Karim Khan főügyész szerint megalapozottan gyanítható: háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket is elkövettek Ukrajna orosz inváziója közben. Úgy vélik, hogy 2014 óta háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűncselekményekkel néz szembe az ország. Ukrajna nem részese az ICC-t megalapító római egyezménynek, de elfogadta a bíróság joghatóságát a területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége úgy véli, hogy közel 4 milliónyi ukrajnai lakos lesz kénytelen elhagyni otthonát. Litvánia hétfőn a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult, hogy vizsgálják ki az orosz és fehérorosz háborús bűnöket és az Ukrajnában emberiség ellen elkövetett bűncselekményeket. A nemzetközi büntetőjogi specialista Lukáš Mareček szerint ilyen esetben szabadságvesztés is kiszabható.

„Elsősorban ezeket a tárgyalásokat és a büntetések kiszabását az orosz katonai bíróságoknak lenne feladatuk végrehajtani, de ha ez nem történne meg, akkor bárki más is a helyükbe léphetne, például a Nemzetközi büntetőbíróság vagy akár az ukrán vagy szlovák bíróságok.“

– mondta Mareček.

Az elítélt háborús bűnöst az Orosz Föderációnak ki kellene adnia, ami a szakértő szerint a jelen esetben nehezen elképzelhető. Ezt az illető tudná is, hogy az országból nem utazhat ki, másként letartóztatnák és vádat emelnének ellene valamelyik állami vagy nemzetközi bíróságon. Mareček arra is felhívja a figyelmet, hogy azzal, hogy valakit háborús bűnösnek minősítenek a jelenlegi ukrajnai konfliktus esetében is minimum pszichológiai hatást gyakorolna. Ukrajna korábban beperelte Oroszországot mint államot a Nemzetközi Bíróságon a népirtás fogalmával való visszaélés miatt. A ruandai és a volt jugoszláviai népirtással kapcsolatos ítéletek és az elítéltek száma ismert.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban