Na hlavný obsah

A Kremlben kezdenek rájönni, hogy az Ukrajnai háború nem az eredeti elképzeléseik szerint alakul

Az idő telik és vele együtt elveszni látszik az orosz hadsereg taktikája is, ami a hirtelen támadás meglepetés erejében gyökerezett - vélekednek a szakértők.

A Kremlben kezdenek rájönni, hogy az Ukrajnai háború nem az eredeti elképzeléseik szerint alakul
Foto: TASR/AP

Míg az ukrán védelmi erők önbizalma és erkölcsi ereje napról napra növekszik, addig az oroszoké elveszni látszik, ebben a szakértők is egyetértenek.

„Az orosz katonák azt hitték hogy Ukrajnát valamiféle nacionalistáktól vagy náciktól kell megvédeniük, és ebből kifolyólag nem is fognak ellenállásba ütközni, mert a civilek elnyomásban élnek. Ezen elsősorban az ukránok voltak meglepve, de gyorsan rendezték soraikat és elkezdtek védekezni. Az oroszokat éppen ellenkezőleg az lepte meg, hogy ellenállásba ütköztek.“

– mondta Pavol Macko tábornok.

A szakértők szerint az orosz hadseregnek eddig nem sikerült kulcsfontosságú stratégiai pontot elfoglalnia Ukrajnában. Ennek oka lehet az is, hogy eddig nem tudták megsemmisíteni az ukrán légvédelmet. Pavol Macko szerint ennek a tervezett támadás elárulása is okozója lehet. Az orosz katonák a határon várakoztak a megkésett parancsra logisztika és támogatás nélkül és végül fáradtan kellett támadniuk. A szakértők viszont arra is figyelmeztetnek, hogy Oroszország még nem aknázta ki a határ mentén felhalmozott erejét. Macko kiemeli Brüsszel segítségnyújtását, ami pillanatnyilag fegyverszállítmányokban merül ki, de szerinte ennek elsősorban pszichológiai jelentősége van, mert ezzel azt az üzenetet közvetítik, hogy annak ellenére, hogy nem tudunk ott lenni, de támogatjuk a harcolókat. Putyin azon parancsát, hogy a nukleáris fegyvereket helyezzék fokozott készültségbe, a tábornok erőfitogtatásnak tartja. Több elemző is azon a véleményen van, hogy az Ukrajnában dúló háború nem fog odáig fajulni, hogy valóban bevetésre kerüljenek a nukleáris fegyverek.

„Jelenleg az a vélemény dominál, hogy a nukleáris fegyverek, amelyek hatalmas területeket pusztítanak el, és hosszan tartó környezeti károkat okoznak nem kerülhetnek bevetésre.“

– nyilatkozta a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen dolgozó Peter Terem.

A szakértők a jelenlegi fokozódó feszültség ellenére is úgy vélekednek, hogy a béke megkötéséhez sosincs késő.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban