Na hlavný obsah

A kormány ma jóváhagyta a járványügyi korlátozások fokozatos megszüntetését

Február 26-án, szombaton már érvénybe lép az első fázis.

A kormány ma jóváhagyta a járványügyi korlátozások fokozatos megszüntetését
Foto: TASR

Szombattól teljesen megszűnik az OTP-rendszer. Eltörlik az OTP, OP és OP+ rezsimet is.  Emelkedik az istentiszteletekre, sport- és kulturális összejövetelekre vonatkozó maximális kapacitás. Szombattól ezeken a rendezvényeken a szabad helyeket legfeljebb félig, azaz 50%-ig lehet feltölteni, de a rendezvényen így is akár legfeljebb 500 ember vehet részt. A tömegrendezvényekre vonatkozó szabályok értelmében működnek a múzeumok és galériák is.  Az esküvőkön, lakodalmakon és torokon a kapacitást legfeljebb 50 főben határozták meg. A sportversenyen és edzéseken száz  sportoló vehet részt.   Szombattól nem kell oltás az edzőtermekben, wellnessekben, akvaparkokban, továbbá egyszerre maximum ötven ember tartózkodhat csak ezekben a terekben, vagy – a fedett helyiségek esetében – egy ember 15 négyzetméterenként.  Az éttermek szombattól oltástól függetlenül mindenki előtt nyitva állnak. Asztalnál nem kötelező a maszk viselése, de, ha mozgunk az étteremben, akkor  igen. A tömegközlekedésen az FFP2-es maszk viselése továbbra is kötelező.  A kórházi látogatások mikéntjéről az adott intézmény vezetője dönt. Ha a kórház fenntartója, illetve igazgatója elrendeli, továbbra is oltáshoz köthetik a látogatást.

A maszkviselés a tömegrendezvényeken, függetlenül attól, hogy beltéri vagy kültéri, továbbra is kötelező. Az utcán is maszkot kell hordanunk, ha velünk nem egy háztartásban élő személy két méteres körzetünkben tartózkodik. Megszűnik a kötelező karantén az iskolás és óvodás gyermekeknek, ha az osztályukban, csoportjukban pozitív esetet találnak. A pozitív gyermeknek természetesen otthon kell maradnia.

Karantén helyet tíz napon át kötelezően maszkot kell viselniük a gyermekeknek, attól a naptól számítva, amikor pozitív osztálytársuk utoljára volt velük egy légtérben. Az osztályban nem kell a továbbiakban szájmaszkot hordania a gyerekeknek, az iskola közös tereiben azonban igen.

Az intézkedések enyhítésének második fázisa március 26-án veszi kezdetét. Ekkor várhatóan szinte teljesen megszűnnek a kapacitásra vonatkozó korlátozások, a maszkviselési előírások, valamint a vendéglátóhelyekre vonatkozó nyitvatartási szabályok is. A kormány által elfogadott előterjesztésben az áll, hogy ezek a dátumok és előírások bármikor módosíthatóak, ha a járványhelyzet alakulása azt megköveteli.

A kormány  ma jóváhagyta továbbá a Rendőrség (PZ) alapstruktúrájának bevezetését, az egyenruhákon lévő névtáblák eltörlését, illetve, hogy új jogkörökkel bővüljön a rendőrök hatásköre.

Kormámydöntés szerint Szlovákiának  új katonai hivatala képviselete lehet Magyarországon, Lettországban, kettő pedig Németországban. A kabinet rábólintott arra is, hogy kockázatos sportrendezvényekre csak név- és vezetéknévvel árusítanak belépőket, a rendezvényre a belépést a szervező csak a jegyen szereplő személy személyazonosságának ellenőrzése után köteles engedélyezni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban