Na hlavný obsah

A gazdasági tárca szerint Szlovákia elegendő gáztartalékkal rendelkezik a fűtési szezon végéig

Szlovákia is az Oroszországból érkező kulcsfontosságú nyersanyagszállítmányok esetleges leállítása miatt aggódik.

Foto: TASR/AP

Az Ukrajnában kialakult helyzetet az Európai Unió országai, köztük Szlovákia is megérzi majd, főként az Oroszországból érkező kulcsfontosságú nyersanyagok miatt.

„Az érkező olaj és hasonló produktumok csaknem kétharmada Oroszországból kerül Szlovákiába. A földgáz esetében ez az arány meghaladja a 90 százalékot is. A gazdasági együttműködés leállítása esetén Szlovákia ellátási gondokkal nézne szembe”

– mutatott rá Martin Horňák, gazdasági elemző.

Veronika Remišová, miniszterelnök-helyettes, a szerdai kormányülés előtt jelezte, egy stratégiai terv kidolgozását szorgalmazza, amely arra keresné a választ, miként csökkenthetné Szlovákia az Oroszországtól való energetikai függését.

„Javasolni fogjuk a koalíciós tanácsnak, hogy az érintett tárca, ebben az esetben a gazdasági minisztérium, készítsen elő egy stratégiai tervet, amely 15 évre előrevetítené, hogy miként függetlenedhetnénk egy adott mértékig Oroszországtól úgy, hogy közben biztosítsuk a szállítmányok diverzifikációját, valamint az árak stabilitását”

– mondta Remišová.

Richard Takáč, a Smer-SD képviselője úgy reagált, az ellenzék a téma kapcsán már több ízben javasolta egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását.

„Egyetlen ilyen ülés sem volt, a kormány pedig nem szolgált információkkal. Szerintem nem is rendelkeznek forgatókönyvvel a helyzet megoldására”

– jelentette ki Takáč.

Peter Staněk, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa arra figyelmeztet, minden országnak szüksége van egy tervre arra az esetre, ha a konfliktus kedvezőtlen irányba alakulna.

„Ez energia-, víz-, élelmiszer- és földgázellátást jelent. Egy ilyen tervezettel minden normális és értelmes országnak rendelkeznie kell, főként az efféle geopolitikai zűrzavarok idején. A másik dolog pedig, hogy az Egyesült Államokból érkező cseppfolyósított gáz nem a szállítmányok miatt kétséges, hanem az ára miatt. A gáz pedig várhatóan 35-40 százalékkal drágább lesz, mint az Oroszországból érkező szállítmányok”

– hangsúlyozta Staněk.

A gazdasági tárca arról tájékoztatott, hogy többfajta megoldással is rendelkeznek arra az esetre, ha a kulcsfontosságú nyersanyagokból hiány lépne fel. A jelenlegi állás szerint az olajtartalék 102 napra elegendő, a földgáztartalékok pedig egészen a fűtési szezon végéig kitartanak.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban