Na hlavný obsah

A francia államfő közvetítésével jöhet létre egy Putyin-Biden találkozó

Josep Borrel is szorgalmazza azt, hogy üljenek le egy asztalhoz amerikai és az orosz vezetők Ukrajna ügyében.

A francia államfő közvetítésével jöhet létre egy Putyin-Biden találkozó
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Emmanuel Macron francia államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök Foto: TASR/AP

Elvben megállapodtak a csúcstalákozóról

A hétfőn nyilvánosságra hozott hivatali közleményében az áll, hogy Emmanuel Macron francia államfő mindkét vezetőnek felvetette egy csúcstalálkozó megtartásának lehetőségét, amely témája „Európa biztonsága és stratégiai stabilitása” lenne. A Fehér Ház úgy reagált, Joe Biden amerikai elnök „elvben” elfogadta a találkozó lehetőségét. Ez azonban csak abban az esetben érvényes, ha Oroszország nem támadja meg Ukrajnát. A Kreml, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyelőre nem reagáltak a hírekre.

Macron és a Fehér Ház továbbá azt közölte, az egyeztetés menetét Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter dolgozzák majd ki a február 24-én esedékes megbeszélésükön.

Josep Borell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője szerint égető szükség van arra, hogy a vezetők asztalhoz üljenek, és megpróbáljanak diplomáciai megoldást találni a háború elkerülésére. A válság lehetséges diplomatikus megoldásának hírére csökkeni kezdtek az olajárak, az ázsiai részvénypiacok mérsékelték veszteségeiket, a Wall Street határidős ügyletei pedig emelkedtek.

Az olajárak csökkenek a feszültség azonban nő

Eközben az orosz-ukrán feszültség tovább nőtt miután bejelentették, Oroszország meghosszabbítja a fehéroroszországi hadgyakorlatot, amely eredetileg vasárnap ért volna véget. Tovább erősödtek a szórványos lövöldözések az ukrán kormányerőket és az oroszbarát szakadárokat elválasztó területen is.

A nyugati országok pedig továbbra is azon szankciók előkészítésén dolgoznak, amelyek egy esetleges orosz invázió esetén széles körűen érintenék az orosz vállalatokat és a magánszemélyeket egyaránt. Az intézkedések közé tartozhat az orosz vállalkozások dollárhoz és fonthoz való hozzáférésének korlátozása, valamint Oroszország elvágása a főbb európai exportcikkektől.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban