Na hlavný obsah

Az EU támogatja az Egyesült Államok és Oroszország további tárgyalásait Ukrajnáról

Ezt Josep Borrell, kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő jelentette ki hétfőn reggel Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

Az EU támogatja az Egyesült Államok és Oroszország további tárgyalásait Ukrajnáról
Josep Borell Foto: TASR

„Égető szükség van arra, hogy a szereplők vezetői szinten, miniszteri szinten, bármilyen formában asztalhoz üljenek, és megpróbáljanak diplomáciai megoldást találni a háború elkerülésére“- tette hozzá Borell. Arra reagálva, hogy Emmanuel Macron francia elnök hétfőn bejelentette: Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök elvben megállapodott egy Ukrajnáról szóló csúcstalálkozó megtartásában, Borrell megerősítette: „Támogatni fogjuk, hogy a legjobb diplomáciai megoldást találjuk meg a válság megoldásra“.

Az abban az esetben bevezetendő szigorú uniós szankciókkal kapcsolatban, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, a főképviselő elmondta: a szankciók készen állnak, és ha eljön a megfelelő pillanat, rendkívüli EU-külügyminiszteri találkozót hív össze, hogy azokat ismertesse, majd hozzáfűzte reméli az a pillanat sohasem jön el.

Borrell a hétfői miniszteri találkozó ugyancsak fontos kérdéséről, a bosznia-hercegovinai helyzetről úgy nyilatkozott: a balkáni ország integritását nacionalista és szeparatista hangok erősödése fenyegeti, a külügyminisztereknek döntést kell hozniuk, hogyan lehetne ezt a politikai folyamatot megállítani, mielőtt Bosznia-Hercegovina darabokra hullik.

Annalena Baerbock német külügyminiszter érkezésekor a jelen lévő újságíróknak azt mondta: a jelenlegi válságot Oroszország okozta, így azt neki kell megoldania. Kijelentette, hogy Moszkva „felelőtlen játékot játszik a kelet-ukrajnai polgári lakossággal, emberéleteket veszélyeztetve“.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a tanácskozásra érkezve felhívta a figyelmet: azt várja az uniós tagországok külügyminisztereitől, hogy világos, határozott üzenetet küldjenek Moszkvának arról, hogy a helyzet nem tolerálható többé, és Ukrajnát nem hagyják cserben. Mint mondta, további támogatást szeretne az EU-tól kapni, elsősorban a védelmi fejlesztések és a kiberbiztonság területén.

Kuleba hangsúlyozta: fontos lenne, hogy az EU néhány szankciót már most bevezessen, és ezáltal megmutassa, hogy képes a tettek mezejére lépni. Az orosz-amerikai találkozó kapcsán elmondta: üdvözli a kezdeményezést, és reméli, hogy eredményes lesz.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban