Na hlavný obsah

A politikusok is megemlékeztek Ján Kuciak és Martina Kušnírová halálának évfordulójáról

A politkusok egyetértenek abban, hogy az újságíró és a menyasszonya az igazság keresésének esett áldozatul.

A politikusok is megemlékeztek Ján Kuciak és Martina Kušnírová halálának évfordulójáról
Foto: tasr

Négy évvel ezelőtt gyilkolták meg Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és jegyesét, Marina Kušnírovát. A két fiatal halálának évfordulójáról a politikusok is megemlékeztek. Az ország vezetői közül többen is úgy látják, az újságíró az igazság keresésének esett áldozatul. Ugyanakkor elismerték, hogy az újságírók szabad és biztonságos munkakörnyezetet érdemelnének.

Zuzana Čaputová államfő hétfő délelőtt Ján Kuciak és Marina Kušnírová egykori nagymácsédi házánál virággal és gyertyagyújtással emlékezett a fiatalokra. Azonban nem az államfő volt az egyetlen, aki ma felidézte a négy évvel ezelőtti tragikus eseményeket.

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter becsületes újságíróként jellemezte Kuciakot, aki az igazságot kereste és semmitől nem rettent meg.

„A gyűlölethullám, amelyet ma egyes politikusok táplálnak, kísértetiesen hasonlít a múltra” – mutatott rá Mikulec, aki azt ígérte, a rendőrség nem fog szemet hunyni az újságírókat érő támadások felett.

Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter azt hangsúlyozta, hogy tényfeltáró újságírónak lenni nem azt jelenti, hogy az embernek folyamatos félelemben kell élnie. Milanová összefogásra szólított fel a maffia elleni küzdelemben, amely egyik alapköve a szabad és független média.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter az évforduló kapcsán kijelentette, mindent megtesznek azért, hogy a maffia ne kerüljön újra hatalomra.

Az SaS frakció történelmünk fekete napjának nevezte február 21-ét, Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter pedig kiemelte, hogy a családnak egészen napjainkig nem sikerült igazságot szolgáltatni.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes szerint Ján és Martina halála megváltoztatták Szlovákiát.

„A tisztességes Szlovákiáért vívott harc, amelyet Ján Kuciak indított el, s amiért az életével fizetett, még nem ért véget. Ma, négy évvel két ártatlan meggyilkolása után, ismét válaszút előtt állunk”

– jelentette ki Remišová.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte azt, hogy folyamatosan küzdeni kell azért, hogy ne térjünk vissza a gyilkosság előtti időkhöz.          

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban