Na hlavný obsah

Megszűnik a befektetői aranyvízum az Egyesült Királyságban

A brit kormányt számos kritika érte az aranyvízummal kapcsolatban, mivel számos oligarcha visszaélt ezzel a modellel.

Megszűnik a befektetői aranyvízum az Egyesült Királyságban
Priti Patel, Nagy-Britannia belügyminisztere. Foto: TASR/AP

Az Egyesült Királyság a jövőben már nem biztosít ún. aranyvízumot azoknak a személyeknek, akik legalább 2 millió fontot fektettek be az országban. A helyzet teljesen egyértelmű volt. Amennyiben a vállalkozó több mint 2 millió fontot fektetett be, cserébe tartózkodási engedélyt kapott, öt évvel később pedig családjával együtt bejegyeztethette az állandó lakhelyét. Amennyiben a befektetett összeg meghaladta a 10 millió fontot, az ötéves várakozási idő kettőre rövidült. A hatóságok eközben nem ellenőrizék a pénz eredetét.

A probléma akkor kezdődött, amikor az említett modellel elkezdtek visszaélni az Oroszországból, Kínából és más államból származó oligarchák. A kormány azt állítja, küzdeni szeretnének a jelenség ellen.

Priti Patel, a brit belügyminiszter kijelentette, az Egyesült Királyságban „lejárt a kétes eredetű pénzek ideje”, ugyanis azonnali hatállyal visszavonták az ún. befektetői aranyvízum. Hamarosan azt az akciótervet is közzéteszik, amely tartalmazza az eljárás egyes lépéseit azokkal szemben, akik az angol pénzintézetek kárára követtek el csalásokat.

Az ellenzék szerint a döntés politikai lépés a belügyminiszter részéről, ugyanis a parlament már több mint öt éve foglalkozik a problémával. Valamint információkat követelnek Pateltől, hogy az általa vezetett tárca pontosan hány oligarchának biztosította a szükséges engedélyeket.

A tervek szerint több mint 6 000 befektetői vízumot vizsgálnak majd felül. Az, hogy az eljárás lezárását követően mi történik majd a vízumok tulajdonosaival és a vagyonukkal, egyelőre kérdéses.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban